Otpuštena nastavnica traži od ministarstva da povuče tekst sa sajta | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

15. 06. 2020. 11:43 0

Otpuštena nastavnica traži od ministarstva da povuče tekst sa sajta

Nastavnica srpskog jezika Biljana Crnić, koja je otpuštena iz užičke "Prve osnovne škole kralja Petra II", apelovala je na Ministarstvo prosvete da sa svog sajta povuče tekst naslovljen "Ostala bez posla zbog kršenja zakona", koji je ocenila kao klevetu.

Crnić u pismu ocenjuje da su u tekstu koji na sajtu stoji od februara, neistinite tvrdnje direktora škole da je kršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a da je svoj posao radila "nesavesno i neblagovremeno".

Ona je u otvorenom pismu upućenom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću navela da protiv nje nikada nije vođen postupak za kršenje radnih obaveza i da nema registrovanih primedbi na njen rad u školi.

- Naprotiv, dobijala sam pohvale... Iako su na sajtu navedene samo reči direktora Danijela Radevića, koji će ovo objašnjavati na sudu, ovako važna institucija mora voditi računa o istinitosti sadržaja koje plasira - cenila je Crnić.Ona je za agenciju Beta pojasnila da je resornom ministarstvu pre više meseci, u decembru, pored zahteva za uklanjanje teksta, uputila i dokumentaciju iz koje se, kako navodi, može utvrditi da nije bilo osnova za neprodužavanja njenog ugovora na određeno vreme.

- Pošto ja nisam samo prosvetni radniik već i majka, supruga, sestra, ćerka, možete zamisliti kolika šteta je učinjena i ovim postupkom, ali i izbegavanjem lokalnih inspekcijskih organa da obave svoj deo posla - dodaje se u pismu.

Crnić je dodala i da je joj je advokat savetovao da ne obraća pažnju na pisanje tabloida koji su preneli tekst sa sajta ministarstva, ali da se boji da bi taj tekst mogao da u ovom trenutku bude iskorišćen protiv nje, s  obzirom da je konkurisala ponovo za svoje bivše radno mesto.

- U svakom slučaju sam želela da reagujem. Kleveta je kleveta, ne zastareva tri godine. A dok ja dokažem da je to laž, konkurs može da se završi... Pitanje je da li bi me neko zaposlio u prosveti, ipak se optužbe nalaze na sajtu ministarstva - kazala je ona.Nastavnica je posle pet godina rada na određeno vreme, ostala bez posla jer se solidarisala sa u istom periodu otpuštenom učiteljicom Vesnom Kovačević. Dodatno, navela je da je otkaz bio posledica toga što je na sednici Nastavničkog veća govorila o pritiscima i pretnjama direktora i što je od njega zahtevala da sprovede disciplinski postupak, a da joj je on uzvratio da mu "nije u interesu da je drži u školi" i da "nije članica vladajuće stranke".

Direktor užičke "Prve osnovne škole kralja Petra II" Danijel Radević kasnije je saopštio da su izjave Kovačević i Crnić, po kojima im ugovor na određeno vreme nije produžen zato što nisu članice Srpske napredne stranke "najgnusnija laž".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Motor sa 9 cilindara

Anketa

Ko Vas predstavlja u Skupštini?

Rezultati