Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTV Mir ]

14. 06. 2020. 15:37 0

Kosovo će imati oficire za vezu u EUROPOL-u

Upravni odbor obaveštajne agencije Evropske unije, EUROPOL, odobrio je sporazum o radu sa agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu, objavilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, trenutno predsedavajuće Saveta EU. Odluka je doneta na 115. sednici ovog odbora održane putem video konferencije 9. i 10. juna, što znači da će Kosovo imati oficire za vezu u EUROPOL-u.

Sporazum će potpisati izvršni direktor Europola i ministri unutrašnjih poslova i javne administracije Kosova. Ovaj sporazum, predviđa saradnju između Europola i kosovske policije, kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca, preneo je RTV Mir.

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući ovom sporazumu, Kosovo "dobija nove mogućnosti u međunarodnoj policijskoj saradnji".

Kosovo je do sada bila jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa kojom Europol nije sklopio sporazume o saradnji i stoga nije imalo pristup razmeni informacija u cilju borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

U skladu sa ovim sporazumom, koji će stupiti na snagu na dan potpisivanja sporazuma, Kosovo će formirati centralnu kancelariju za saradnju sa Europolom i dobiti pristup komunikaciji sa Europolom, kao i mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište Europola u Hagu.

Pored saradnje sa Europolom, "Kosovo će imati novi i aktivniji oblik saradnje sa svim zemljama EU", navodi se u saopštenju.

Albanija, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija su među zemljama koje nisu članice EU, ali imaju oficire za vezu u Europolu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da je sporazum sa Kosovom "važan korak u jačanju saradnje sa partnerima u Jugoistočnoj Evropi kao odgovor na sigurnosne izazove i promociju evropskih vrednosti".

Počevši od 2010. godine, Kosovo je pokušavalo da se učlani u međunarodnu policijsku agenciju Interpol, u čemu nije uspelo. Poslednji put, u novembru 2018. godine, Kosovo nije uspelo da obezbedi neophodnu većinu od dve trećine zemalja koje učestvuju na Generalnoj skupštini Interpola da bi postalo član ovog mehanizma.

Prošlog oktobra, tadašnja Vlada Kosova povukla je prijavu za članstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati