Zavod za Direktno o ukidanju Desanke Maksimović: Samo smo napravili mesto za druge... | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

S. P.

06. 06. 2020. 11:46 11

Zavod za Direktno o ukidanju Desanke Maksimović: Samo smo napravili mesto za druge...

Pored taksativnog navođenja dela Desanke Maksimović koja se izučavaju od prvog do osmog razreda osnovne škole, koordinator u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić na naše pitanje zbog čega je iz programa za treći i četvrti razred srednje škole izbačena zbirka "Tražim pomilovanje" pomenute autorke, kaže da je ovim "napravljeno mesto" za obradu dela Ivana V. Lalića, za ciklus Stevana Raičkovića "Zapisi o crnom Vladimiru", kao i za Borislava Pekića, ali i to da je Desanki Maksimović posvećena dovoljna pažnja u obrazovnom procesu.

- Program nije promenjen od 1993. godine, a u međuvremenu su značajno modernizovani sadržaji za osnovnu školu. Gimnazijski program treba da bude logički sled nečega što su učenici naučili u osnovnoj školi - ističe Milijić Subić, dodajući da se prilikom odluke mislilo i na vreme neophodno za obradu dela.

- Ne želeći da marginalizujemo delo voljene srpske pesnikinje, morali smo da uzmemo u obzir određeni broj časova koji je namenjen obradi književnog dela (na društveno-jezičkom smeru, koji ima najveći fond časova, taj broj je 100), kao i savremeni koncept nastave koji počiva na problemskom pristupu i vrednovanju, te da broj dela koje ćemo uvrstiti u program „upriličimo“ zahtevima i ostavimo dovoljno vremena za obradu, ističe sagovornica, najavljujući obrađivanje zbirke "Tražim pomilovanje" u prvom razredu gimnazije.

- S obzirom na to da se u četvrtom razredu obrađuju kanonska dela srpske i svetske književnosti (Šekspirov „Hamlet“, Geteov „Faust“, Dostojevski, Кami, Beket, Bulgakov, Andrić, Selimović, Ćosić, Pavić, Кiš), bili smo prinuđeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir činjenicu da je D. Maksimović veoma prisutna u osnovnoj školi, a da neka dela jednostavno ne mogu biti prijemčiva za osnovce.
Predložili smo, takođe, da se „Tražim pomilovanje“ obradi u prvom razredu gimnazije u okviru teme „Dijalog književnih epoha“ u kontekstu - kako bi učenici mogli da shvate kako to književna dela (i ne samo književna dela) iz dalekih epoha mogu uticati na savremene tokove - zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, pomenuta odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja izazvala je oštre reakcije kako stručne, tako i obične javnosti. O značaju zbirke poezije "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović najbolje govori činjenica da je autorka nakon njenog objavljivanja izabrana za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ne manje bitna od toga, prosečna recenzija ove zbirke izgledala bi ovako: tematsko bogatstvo ove zbirke čini je uvek aktuelnom - kako u trenutku istorije o kome peva, tako i u trenutku čitanja. Ipak, sve ovo nije odnelo prevagu kada je Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja doneo odluku da isključi ovu zbirku i njene pesme iz gradiva za treći i četvrti razred srednje škole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Nisam ti rekao da staneš

Anketa

Da li deca treba od 1. septembra da idu u školu ili da se nastava održava onlajn?

Rezultati