Društvo i ekonomija

S. P.

06. 06. 2020. 11:46 12

Zavod za Direktno o ukidanju Desanke Maksimović: Samo smo napravili mesto za druge...

Pored taksativnog navođenja dela Desanke Maksimović koja se izučavaju od prvog do osmog razreda osnovne škole, koordinator u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić na naše pitanje zbog čega je iz programa za treći i četvrti razred srednje škole izbačena zbirka "Tražim pomilovanje" pomenute autorke, kaže da je ovim "napravljeno mesto" za obradu dela Ivana V. Lalića, za ciklus Stevana Raičkovića "Zapisi o crnom Vladimiru", kao i za Borislava Pekića, ali i to da je Desanki Maksimović posvećena dovoljna pažnja u obrazovnom procesu.

- Program nije promenjen od 1993. godine, a u međuvremenu su značajno modernizovani sadržaji za osnovnu školu. Gimnazijski program treba da bude logički sled nečega što su učenici naučili u osnovnoj školi - ističe Milijić Subić, dodajući da se prilikom odluke mislilo i na vreme neophodno za obradu dela.

- Ne želeći da marginalizujemo delo voljene srpske pesnikinje, morali smo da uzmemo u obzir određeni broj časova koji je namenjen obradi književnog dela (na društveno-jezičkom smeru, koji ima najveći fond časova, taj broj je 100), kao i savremeni koncept nastave koji počiva na problemskom pristupu i vrednovanju, te da broj dela koje ćemo uvrstiti u program „upriličimo“ zahtevima i ostavimo dovoljno vremena za obradu, ističe sagovornica, najavljujući obrađivanje zbirke "Tražim pomilovanje" u prvom razredu gimnazije.

- S obzirom na to da se u četvrtom razredu obrađuju kanonska dela srpske i svetske književnosti (Šekspirov „Hamlet“, Geteov „Faust“, Dostojevski, Кami, Beket, Bulgakov, Andrić, Selimović, Ćosić, Pavić, Кiš), bili smo prinuđeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir činjenicu da je D. Maksimović veoma prisutna u osnovnoj školi, a da neka dela jednostavno ne mogu biti prijemčiva za osnovce.
Predložili smo, takođe, da se „Tražim pomilovanje“ obradi u prvom razredu gimnazije u okviru teme „Dijalog književnih epoha“ u kontekstu - kako bi učenici mogli da shvate kako to književna dela (i ne samo književna dela) iz dalekih epoha mogu uticati na savremene tokove - zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, pomenuta odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja izazvala je oštre reakcije kako stručne, tako i obične javnosti. O značaju zbirke poezije "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović najbolje govori činjenica da je autorka nakon njenog objavljivanja izabrana za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ne manje bitna od toga, prosečna recenzija ove zbirke izgledala bi ovako: tematsko bogatstvo ove zbirke čini je uvek aktuelnom - kako u trenutku istorije o kome peva, tako i u trenutku čitanja. Ipak, sve ovo nije odnelo prevagu kada je Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja doneo odluku da isključi ovu zbirku i njene pesme iz gradiva za treći i četvrti razred srednje škole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati