Društvo i ekonomija

[ Izvor: European Western Balkans ]

31. 05. 2020. 19:45 0

"Tokom pandemije Srbija unazadila odnose sa EU"

"Interesi srpske spoljne politike su ogoljeni tokom pandemije COVID-19 i ne počivaju na vrednostima opšteg dobra, već na mehanizmu za očuvanje postojećeg unutrašnjeg poretka", navodi se novoj publikaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) "Maske su pale, Srbija u pandemiji geopolitike", predstavljenoj na otvorenoj sednici Radne grupe NKEU za poglavlja 30 i 31, koja daje prikaz najvažnijih globalnih trendova i srpskog spoljnopolitičkog odgovora na njih tokom dvomesečnog vanrednog stanja.

Jedan od zaključaka jeste da je srpska vlast tokom pandemije učvrstila svoje odnose sa onim državama u kojima prevladavaju autoritarne tendencije i dodatno unazadila već turbulentne odnose sa Evropskom unijom, prenosi "European Western Balkans".

U publikaciji se navodi da je Srbija u novonastalim okolnostima ćutala kada nije trebalo, a u pogrešnim trenucima je govorila pogrešne stvari, "da bi došla do očekivano nesrećnog kraja - u lošijim odnosima sa najvažnijim i u čvrstom zagrljaju sa nepredvidivim međunarodnim partnerima".

Odnosi sa Kinom i EU

Kao važan trenutak u kome je srpska spoljna politika pokazala svoje pravo lice navodi se oštar napad predsednika Aleksandra Vučića na EU, kada je izjavio da je njena solidarnost bajka na papiru, i da se Srbija okreće "čeličnom prijateljstvu sa Kinom", čime je dao znak za opštu medijsku anti-evropsku i pro-kinesku kampanju.

Na predstavljanju publikacije navedeno je da to nije bio fer potez, zato što je Kina u tom momentu već polako izlazila iz pandemije i bila spremna da pomogne celom svetu, dok je pandemija tada tek počinjala u EU.

S druge strane, navodi se da hvaleći očekivanu kinesku pomoć, srpski predsednik gradi sopstveni pozitivni imidž čuvara života, sigurnosti i fizičkog zdravlja srpskog naroda, čime sebi i vladajućoj stranci povećava javnu podršku uoči opštih izbora u Srbiji i osigurava brz i lak pristup kineskim investicijama i kreditima bez javnih tendera.

Autori analize smatraju da je ovo bio momenat potpunog razotkrivanja srpske politike koja se ogleda u verovanju da se može žonglirati sa međusobno suprotstavljenim interesima SAD, EU, Kine, Rusije i drugih zemalja bez posledica.

"Nedostaje javna debata o srpskoj spoljnoj politici"

Na predstavljanju publikacije izneti su motivi za njenu izradu, a kao jedan od glavnih razloga navodi se utisak da o temi globalnih odnosa u unutrašnjim procesima u različitim evropskim i svetskim silama, kao i o našem spoljnopolitičkom odgovoru na različite međunarodne procese ne postoji dovoljno debate u javnosti, niti postoji dovoljno ponude ni potražnje za kvalitetnim analizama.

- Ovakva vrsta analiza je izuzetno značajna zato što prikazuje kakvi su spoljnopolitički prioriteti naše zemlje, a samim tim i unutrašnji - rečeno je na sednici.

Navodi se da je to razlog što su autori “zagrebali ne samo odnos najvažnijih sila sa Srbijom već i njihove same unutrašnje i spoljnopolitičke prioritete“.

Drugi razlog, kako se navodi, jeste što se u samoj pandemiji promolila spoljna politika Srbije i njeni spoljnopolitički interesi.

U analizi se upozorava da je ova kriza prelomna tačka u globalnim odnosima i da je najveća utopija verovati da se može sve nastaviti po starom. Navodi se da, ako Srbija to ne shvati sama, realnost će je naterati na to i da, ukoliko želi da bude pouzdan i kredibilan međunarodni akter, ona ne sme dozvoliti da umesto subjekta postane objekat međunarodnih odnosa. U publikaciji se zaključuje da je borba za uticaj u njoj geopolitika kojoj ona u ovom trenutku nije dorasla, i da svojim delovanjem dovodi sebe u opasnost da ostane sama, bez saveznika, bez suvereniteta i bez uticaja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati