Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 05. 2020. 15:17 12

SULUDO Prema REM-u SzS više na RTS od Vučića!

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je juče treći izveštaj o zastupljenosti stranaka u okviru predizbornog programa, za period od 11. do 15. maja 2020 godine, prema kojem je na RTS-u SZS zastupljen više od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a televizija N1 nalazi na prvom mestu kao pružalac medijske usluge, iako nema nacionalnu frekvenciju.

Naime, pored RTS, Pinka, Hepija, TV Prve i drugih televizija, u novom preseku REM je ocenio da se televizija N1 nalazi na prvom mestu kao pružalac medijske usluge, kada je u pitanju predizborni program, iako je trećina građana Srbije ne gleda baš iz tog razloga. 

Kako se navodi, televizija N1 činila je 42,95 odsto od ukupnog izbornog programa koje su emitovali emiteri nad kojima se vršio nadzor. Odmah iza njih, nalazi se RTV Pink sa 12,16 odsto, zatim Nova S sa 11,09 odsto, dok je RTS činio 4,35 odsto izbornog programa, što je apsurd, s obzirom na činjenicu da ova televizija nema nacionalnu pokrivenost. 

Navodno su na N1 48,96 odsto vremena u predizbornom programu činili analitičari i ostali učesnici kampanje, Savez za Srbiju pet sati i 18 minuta, a stranka Aleksandra Vučića sat i 12 minuta.

Međutim, ovo nije sve. Kada je u pitanju Javni servis, u ovom izveštaju navodi se da je na RTS1 ukupno predizborno vreme bilo dva sata i 47 minuta, skoro 23 minuta dobili su analitičari i ostali učesnici kampanje, Savez za Srbiju na Javnom servisu navodno je dobio 21 minut, dok je lista Aleksandar Vučić - Za našu decu dobila 18 minuta.

Najviše zastupljena izborna kampanja na RTS 1 bila je stranka Ivice Dačića (SPS) i Dragana Markovića Palme (JS) sa sat vremena. Na TV Pink analitičari i ostali učesnici kampanje u predizbornom programu imali su zastupljenost 58,98 odsto, vladajuća stranka 18,30 odsto, a Savez za Srbiju 1,95 odsto pojavljivanja u predizbornom programu.

Ne može a da se ne postavi pitanje, po kom principu je REM računao zastupljenost u televizijskom programu? 

Politički analiičar Zoran Stojiljković za Direktno.rs kaže da je ovo argumentacija za one koji ne slušaju druge i da nikakva pravila političke kampanje nisu uvedena.

- Iz ove metodologije ne vidi se na koji način je Savez za Srbiju u programu RTS, da li tako što ga svi pljujemo ili što je iskoristio to vreme. Šta to znači, ja mogu da pominjem na primer Đilasa pola sata i onda da kažemo da je SZS bio pola sata zastupljen u programu. Ovde se prosto sabiraju babe i žabe, sa druge strane jednostavno, vidi se da je neko omeđio taj predizborni program i formatizovao ga onako kako ide u kampanji, pošto nisu uvedena pravila igre, nije napravljen sporazum medijskih kuća sa učesnicima izbora, nisu prijavljene liste. Samo da podsetim na jedan podatak, dve nedelje pre izbora vi možete da se prijavljujete. Sve što se u međuvremenu dešava prolazi izvan vas, nadzornog odbora, ugovora, medija...Ne vidim da je to završeno - rekao je Stojiljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati