Društvo i ekonomija

P. M.

18. 04. 2020. 12:42 30

Šta se desi kad platni listići zbune radnike

Od prvog dana na udaru virusa osim medicinskih sestara i lekara, našli su se i zaposleni u prodavnicama i supermarketima. Kontakt sa kupcima je neizbežan, a posebno su ugroženi oni koji rade na kasama.

Stoga su velike trgovinske radnje uvele mere zaštite, baš na tim mestima kasirki, pa uz maske i rukavice, stavljena su stakla kako bi što manje bile izložene riziku od zaraze koronavirusom. Vlasnici manjih radnji su čak u početku krize COVID-19, bili protiv nošenja maski, jer su tako "plašili mušterije"?! Naravno, takvo razmišljanje je bilo kratkotrajno, i zaposleni u prodavnicama su ubrzo svuda imali zaštitna sredstva.

U velikim radnjama, poput "Maxija" i "Tempa", radnicima je podeljen i vitamin C, međutim, nastao je problem kada su zaposleni primili plate i na listićima je bila stavka, koju oni nisu razumeli i tumačili su je kao "odbijanje od plate zbog vitamina" i "podele maski i rukavica".

Šta se zapravo desilo i kako je nastalo ovo tumačenje objasnili su za Direktno.rs iz belgijske kompanije “Delhaize", u čijem sistemu posluju "Maxi" i "Tempo".

- U skladu sa Zakonom o radu svi pokloni koje poslodavac daje svojim zaposlenima, imaju karakter zarade, pa se u tom slučaju obračunavaju i plaćaju i porez i doprinosi kao na redovnu zaradu. Vitamini C su podeljeni o trošku kompanije zaposlenima kao poklon. Nijednom zaposlenom nije umanjena zarada za trošak vitamina. Iznos koji je prikazan na isplatnom listiću je upravo potvrda plaćenih poreza za konkretni benefit - objasnili su iz “Delhaize" kompanije.

Podsetimo, našoj redakciji se javilo više radnika u ovoj kompaniji i pokazalo platne listiće, sa stavkom koja ih je zbunila (200 dinara) i za koje su smatrali da im se odbija od plate za vitamine, maske i rukavice koje su dobili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati