Društvo i ekonomija

Tamara Sekulović

30. 03. 2020. 17:17 7

ZAŠTO JE UMRO PENZIONER "Nisu hteli da ga pregledaju jer nije imao koronu"

Još jedna žrtva neorganizacije zdravstvenog sistema. Penzioner Mitar Gajić (87) preminuo je pre četiri dana usled toga što su lekari u gotovo svim značajnijim beogradskim ustanovama odbijali da ga pregledaju. Neki od njih su tvrdili da ne mogu da mu pripišu antibiotike bez pregleda koji je sada nemoguć, drugi da temperatura od 38 stepeni osam dana uzastopno nije simptom korone, dok su ga treći "osluškivali preko telefona".

- Moj tata je pre svega ovoga bio zdrav, išao je na redovne kontrole na VMA, kod urologa u novembru i sve je bilo u redu. Zatim je išao kod nefrologa, kardiologa, pulmologa. Nije bio dementan - kaže za Direktno.rs Snežana Kuzmanović, ćerka preminulog.

U jeku pandemije koronavirusa, restrikcija koja je najviše pogodila starije građane je potpuna zabrana izlaska iz kuće. To, i haotični zdravstveni sistem koji je fokusiran isključivo na pacijente za koje sumnjaju da su oboleli od koronavirusa (a, nedovoljno i na njih), presudili su životu Gajića. On je preminuo u 87. godini zbog, pretpostavlja se, urinarne infekcije, jer, kako ističe njegova ćerka, Hitna pomoć i druge zdravstvene institucije nisu htele da dođu da mu pomognu. Čak i da su ga odveli u bolnicu da mole da ga prime i prekrše zakonske restrikcije, rečeno im je od strane lekara da ne rade to uzaludno, jer ga "niko neće primiti s temperaturom".

Nakon nedelju dana mučenja i borbe s nadležnim medicinskim ustanovama, Mitar je podlegao bolesti koja se potencijalno mogla rešiti intervencijom medicinskih radnika.

- Tata je imao 87 godina, poštovao je proceduru i nije izlazio napolje. Dobio je temperaturu i retku stolicu, a imao je najverovatnije urinarnu infekciju. Zvali smo sve moguće telefone - Batut, Dom zdravlja u Požeškoj ulici, terensku sluzbu, VMA, Dom zdravlja na Čukarickoj padini i Hitnu pomoć više puta. Imao je temperaturu veću od 38 i to osam dana. Rekli su da to ne upućuje na koronu, pa smo samo dobijali savete da uzima paracetamol, probiotik... Sumnjalo se na urinarnu infekciju. Zar doktori danas ništa ne leče sem korone? Svaki dan smo zvali, vapili za pomoć, ali niko nije hteo da dođe - rekla nam je Snežana.

NEMA LEKOVA BEZ PREGLEDA, A PREGLED - NEMOGUĆ

U Domu zdravlja su odbili da pregledaju njenog oca, pa samim tim i da mu izdaju i recept za antibiotike...

- Kada je moja ćerka, zato što nam je njegov urolog sa VMA, koji ne radi trenutno, rekao da postoji mogućnost da je urinarna infekcija i da uzmemo palitreks, otišla u Dom zdravlja, tamo su joj rekli: "Mi nemamo uopšte mogućnost da ga vidimo i ne mogu da vam dam antibiotik bez pregleda, a ne mogu ni da ga pregledam". To je već bilo utorak, a posle nedelju dana pod temperaturom rečeno nam je da ne može ni da se pregleda, ni da dobije antibiotik.

Pozivima upućenim VMA, dobili su šturo obaveštenje da se bolesnici pod temperaturom nigde ne primaju...

- Samo su nam tako rekli bez obrazloženja - ne primamo nikoga s temperaturom i ne verujem da će vas iko primiti s temperaturom, jer ne primamo takve slučajeve. To su mi rekli na VMA. Neverovatno. A, čula sam da tamo leče i slučajeve koji nisu u vezi sa koronom, još je moj otac bio vojni osiguranik. Samo su prebacivali i pokušavali da nas otkače. Nigde nismo pogrešili, sve smo zvali koga je trebalo da se zove. Kod mene doktori nisu položili test. Umro je. Ne optužujem nikoga, ali sistem ne funkcioniše. Umro je zato sto je poštovao proceduru da ne izlazi napolje.

Snežana je za naš portal istakla da su uprkos policijskom času razmišljali da ga odvedu do zdravstvene ustanove i mole na licu mesta lekare da mu pomognu, ali su ih ponovo obeshrabrili medicinski radnici s kojima su razgovarali telefonom.

- Možda bismo ga poveli do VMA da nema restrikcija i svađali se sa njima da ga prime. Mada nam je lekar rekao u Hitnoj, i da ga dovedete, nećemo ga primiti jer ima temperaturu. Što znači da bi mučili čoveka koji se jedva i kretao, mučili bi ga da ga vodimo do VMA, ali opet sam mislila, pozatvaraće nas sve usput zbog zabrane kretanja. Država navodno štiti starije, ne verujem u to - to je šarena laža za naivne.

DIJAGNOZA OSLUŠKIVANJEM PUTEM TELEFONA

Još jedna od stresnih i zabrinjavajućih situacija koja se dogodila ovoj porodici u teškim trenucima, jeste kada im je doktorka iz Hitne pomoći tražila da izmere Mitrove udisaje, a onda ipak samostalno uspostavila zaključak suprotan njihovoj informaciji - osluškivanjem disanja pacijenta preko telefona.

- Doktorka iz Hitne pomoći je rekla da izračunamo koliki mu je pritisak u tom trenutku, temperatura i broj udisaja u minuti. Pritisak je bio nizak, temperatura tada stabilna jer je pio paracetamol, a što se tiče udisaja, broj je bio 36, a normalno je od 12 do 16. Znači, on je imao tri puta više udisaja nego što bi normalno. Naglasili smo i da ima modre usne i ruke, ona je na to rekla: "Prinesite telefon tati da čujem kako priča". To smo i uradili, na šta je ona zaključila: "On meni normalno diše". To je bilo u sredu, već osam dana je prošlo od prvih simptoma, nakon čega je preminuo u četvrtak, ili od gušenja, ili je dobio sepsu, ili ko zna šta... Možda je trebalo da dobije jaču injekciju ili antibiotik, to nismo saznali - istakla je Snežana i rekla da su samo iz Konzilijuma hteli da dođu da mu izvade krv i urin, što je bilo zakazano za subotu, 28. marta, ali je deka preminuo 26. uveče.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati