Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 03. 2020. 11:37 6

"Nove mere za Niš, Beograd i Valjevo, ne zna se kakve"

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević najavila je da bi nove mere za Beograd, Niš i Valjevo mogle biti saopštene uskoro i da se još ne zna kakve će biti.

Ona je za televiziju Prva rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na sastanku kriznih štabova pitao lekare da li je potrebno zatvaranje ta tri grada i da su oni rekli da za sada to ne treba raditi.

- Oni smatraju da uvođenje ove mere još uvek nije neophodno i da će videti kako se situacija odvija u naredna 24 časa. Šta će sve ova mere podrazumevati, videćemo jer se situacija menja iz sata u sat - rekla je ona i dodala da su takve mere bile primenjene u Kini i da su dale dobre rezultate - rekla je Vasiljević.

Istakla je da mera izolacije celog grada podrazumeva da ne postoji transport između gradova i da ljudi ne mogu da izađu i uđu u grad, da se zaraza ne bi širila, ali da bi u tom trebalo da bude omogućeno snabdevanje hranom.

Vasiljević je rekla da više nema resornih ministara, već da su svi resorni i zaduženi da pomognu Srbiji, jer Srbija mora da se bori skoro sama, jer nema solidarnosti, ali je naglasila važnost pomoći iz Kine i Norveške. Upitana kojih se mera pridržava kabinet predsednika, Dodala je da svi članovi kabineta pa i predsednik prolaze merenje temperature, dezinfekciju ruku, stavljanje maski i rukavica, a da su konferencije pomerene u Palatu "Srbija" jer tamo može da se napravi dovoljan razmak među ljudima.

Ona je rekla da su novinari podeljeni u dve grupe i da su u jednoj televizije i novinske agencije, kojima se predsednik obraća po najvažnijim pitanjima, a da su u drugoj grupi novine i portali kojima će se predsednik obratiti kasnije i dodala da je država velikim medijskim kućama poslala i zaštitnu opremu.

- U vremenu društvenih mreža teško je govoriti o tome, nije ni novinarima lako. Oni pokušavaju na sve načine da dođu do informacija. Mislim da za sada u Srbiji je većina medija na visini zadatka. Situacija je znatno bolja nego što je bila u vreme poplava, jer novinari proveravaju informacije do kojih dođu. Bez obzira na situaciju, većina njih zaista dobro radi. Što se tiče državnih organa, mi se trudimo da pravovremeno i proverenim informacijama izveštavamo javnost.

Vasiljević je ocenila da je tokom pandemije koronavirusa većina medija u Srbiji na visini zadatka i da je situacija sa medijima bolja nego u vreme poplava i da novinari proveravaju informacije koje dobiju preko društvenih mreža pre nego što nešto objave.

Kada je reč o kritikama što se tiče smeštaja na sajmu ona je kazala da u ovakvoj situaciji nema mesta za razgovor o luksuzu i komforu i da ukoliko neko bude smešten tamo, najmanje će mu biti važno da li su mu nalakirani nokti, sređena frizura i da li može da se tušira na svakih pet minuta.

- Nijedna bolnica nije dizajnirana da vam bude lepo nego da ozdravite. Nažalost videli smo kako izgledaju iste bolnice u Madridu, Londonu, itd. Kineski sturčnjaci rekli su da je sajam dobra lokacija zbog ulaza, izlaza, ventilacije, grejanja i razmaka između kreveta - rekla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati