Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 03. 2020. 12:10 2

CENZURA U MEDIJIMA SVAKODNEVNA Predsednik UNS: Ne znam ništa o tome

Cenzura u medijima u Srbiji postala je svakodnevica. Sudeći po primerima koji se dešavaju toliko često, novinarima, ali i srpskoj javnosti se zabrana intervjua, tekstova i gostovanja predstavlja kao nešto normalno. Međutim, to je sve sem normalno obavljanje novinarskog i uredničkog posla.

U poslednjih deset dana javnost je imala priliku da bude svedok zabrane intervjua vladike Grigorija koji je posle pisanja medija i nakon oglašavanja samog vladike Grigorija, objavljen, doduše, sa 10-ak dana zakašnjenja. Nedugo potom, usledila je zabrana intervjua kantautora Vlada Georgieva. Razlog ovih zabrana bili su kritički stavovi prema sadašnjoj vlasti. 

Ne može, a da se ne postavi pitanje, kako se ovakve situacije zovu osim cenzura u medijima?!

Danas je objavio da je nekoliko urednika i novinara informativne redakcije RTS-a prebačeno proteklih godina na niža radna mesta, jer se nisu slagali sa uređivačkom politikom, posebno načinom na koji se uređivao centralni informativni program - Dnevnik. A kako je potvrđeno ovom listu iz izvora bliskih RTS-u, pojedini od njih su degradirani na ličnu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ne mogu da tvrdim za druge, ali znam da je u mom slučaju Vučić zvao bar sedam-osam puta i tražio da se uklonim sa uredničke pozicije - rekao je za Danas jedan od „politički nepodobnih“ radnika Javnog servisa koji je insistirao na anonimnosti.

Kako navode, da ne bi ispalo da su smenjeni ili prebačeni na niža radna mesta, čelnici RTS su pored redakcije dokumentarnog programa izmislili redakciju „aktuelni dokumentarni program“ u okviru informative, gde su politički nepodobni novinari i urednici prebačeni. Neki su i sami želeli da odu iz informativnog programa, nezadovoljni načinom na koji se on uređivao pa su prelazili u druge redakcije javnog servisa.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, upitana da prokomentariše ova saznanja, pitala je o kojim novinarima je reč, konstatujući: „Niko nas nije ni pitao.“

- Danas svako ko ima problem sa glavnim urednikom, vlasnicima, samim sobom… za to krivi nas. Ne znam šta bih rekla. Niko nas ne konsultuje kad bira urednike. Ne znam ni što bi nas pitao - rekla je Vasiljević.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, kao glavni urednik RTS, na ovu temu nije imao komentar, tačnije nije se javio.

Ono što je iznenađujuće, a kad se malo bolje razmisli, možda i nije, jeste reakcija predsednika Udruženja novinara Srbije Vladimira Radomirovića, koji je na pitanje da prokomentariše očiglednu cenzuru u medijima, konkretno zabranu intervjua vladike Grigorija i Georgieva rekao za "Direktno.rs" da nije "ništa video". 

- Nisam video ništa, nek Blic kaže šta je uradio. Molim vas zovite njih pa nek oni objasne. Nisam video ni za Georgieva, zovite njega i Sputnjik pa vidite sa njima. Zaista ne mogu da komentarišem nešto što ne znam - rekao je Radomirović, a na pitanje kako ne zna šta se dešava kad je na čelu UNS-a, on je još jednom ponovio da "ne zna i da ne može da komentariše ono što ne zna".

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je za Direktno.rs da je cenzura svakodnevna pojava i da ne mogu da postignu da iz dana u dan na 20 događaja, reaguju. 

- Vi imate svaku informativnu emisiju od RTS, da ne govorim o privatnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, imate svakodnevno stotine kršenja kodeksa, nepoštovanja zakona, urnisanja novinarske profesije, stvaranja propagandista od novinara, tako da generalno, mi već toliko se o tome oglašavamo. Odavno je previše svega, probaćemo da radimo na sebi, da konačno neke ljude više ne zovemo novinarima, da pokušamo da napravimo razliku između novinara i propagandista. Ovo sve će se sada ubrzavati i na dnevnom nivou ćemo imati još više takvih primera - kršenja kodeksa, cenzura, autocenzura. Ali, ja verujem da sa slabljenjem ovakvih režima može da se napravi pristojniji ambijent u kojem će i oni koji su sada uplašeni i stegnuti, biti slobodniji da rade svoj posao normalno - rekao je Bodrožić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]




Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

I njima je vruće