Društvo i ekonomija

Predrag Đukanović

01. 03. 2020. 11:07 0

"Svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek"

Nijedan ozbiljan intelektualac ni novinar ne bi stavio u isti kontekst počivšeg novinara i direktora Radio televizije Srbije Aleksandra Tijanića i sadašnjeg direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, osim samog Bujoševića. Zašto?

Dužnost svakog intelektualca i obaveza svakog novinara je da stoji na strani istine, da njoj bude u službi i da kritikuje onoga ko drži poluge moći u društvu i državi. U sitna crevca da zalazi u poslove i radnje istih i da traži i najmanju anomaliju i grešku, pa na nju da ukaže.

- Srbija je pretragična za prozu, prekomična za poeziju. Slabašan je tu Kafka. Samo bi neka baba narikača iz Vasojevića dala celoj priči nedostajuću dubinu. Šta je u našoj priči uzvišeno, posebno ili tajanstveno? Ništa. Poslednjih 25 godina srpska politička elita je temeljno opljačkala i izdala državu, građane, naciju i svaku pojedinačnu familiju. U svakom ratu trošili su Srbe kao da im nisu rod, a otimali od polumrtve Srbije kao s leša. Sledstveno tome, svaka je vlast, do sada, služila samo za legalizaciju rezultata pljačke - govorio je jedan od poslednjih i jedan od retkih pravih novinara Aleksandar Tijanić.

Da bi neko ovako nešto izjavio, da bi neko ovoliko precizno i direktno ogolio vlast(i) dok je direktor javnog servisa, potreban je najpre lični integritet, potrebna je etički kodeks unutar čoveka, potrebna je profesionalna i lična hrabrost, a u sferi novinara za sve ovo sinonim je bio Aleksandar Tijanić.

Sa druge strane, Dragana Bujoševića nema nigde. Ne oglašava se ni po kom pitanju, a javni servis Srbije tone. Nema ga. Upao je u mrak. Iz tog mraka građani nisu mogli da čuju za Aleksandra Obradovića, za Branka Stefanovića, za GIM, za Krušik, za Jutku, za stradalog mladića u Namenskoj, za Jovanjicu, za... za... za... Da bi za bilo šta od toga čuli, potrebno je imati kičmu i suprotstaviti se pritiscima da se takve stvari ne objave na RTS-u. To nije pitanje izbora, to je moranje na takvoj funkciji na kakvoj se nalazi Bujošević. Pogotovo posle 2012. godine, kada je, dolaskom ove vlasti, novinarstvo kao profesija uništeno. Kao i sve ostalo, uostalom...

Umesto da stane u odbranu novinarstva, kada su članovi akademske zajednice rešili da traže promene u RTS-u i to samo dotle da ta kuća počne da radi po zakonu i da radi ono zbog čega postoji - da služi istini, hrabri Bujošević je izašao i opleo po profesorima i intelektualcima. Junački. Zbog toga ih neće pominjati ijedna čestita generacija koja dolazi, a da se ne zacrveni. Ali, onakve bardove novinarstva, kakav je bio Tijanić, pamtiće.A taj Tijanić će biti upamćen ne kao neko ko se suprotstavljao vlastima, nego kao neko koga niko nije smeo da pozove i upita da se nešto objavi ili ne. Takav stub ličnosti nije viđen nakon njegovog vakta. Kada se činilo da su "žuti" u punoj snazi i da ne mogu da padnu sa vlasti, Tijanić je davao intervjue i izjave od kojih im se treslo tlo pod nogama. U emisije je dovodio opozicione lidere, uživo prenosio proteste... I političarima su se kosti ledile da li je taj dan ustao sa mišlju da baš njih nagazi. Molili su Boga da ne izađu iz njegovih usta ili njegovog pera, pogotovo.

- Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe - čuven je Tijanićev citat.
Nikoga Tijanić nije štedeo, a kada ubode perom, ubode u centar. Setiće se stariji čitaoci njegove kolumne u "Kuriru" 2004. godine o Vladimiru Bebi Popoviću naslovljenu: "Ukrštanje ćurana, mafije i gela za kosu!". Citiraćemo samo početak teksta radi podsećanja kako je Tijanić pisao.

- Ko je danas nekadašnji Bog iz Jagodine? Šta može? Šta umije? Čime će se baviti do kraja svog bijednog života? Ima jedna beba iz Jagodine sa lojem u kosi. Posjeduje koaliciono lice Hitlera, Tuđmana i Ksenije Pajčin. Rođena majka vezivala je bebi portiklu na vrh glave i hranila ga ispod. Ni ona nije mogla da ga gleda! Znala je, jadna, šta je rodila. Kad takvo stvorenje danas, u razgovoru za strane novine, tvrdi da su bez grijeha samo Kofi Anan i on, a znamo da je gnječio Srbiju kao da joj nije rod, takav poremećaj mora da je rezultat obrnute evolucije. On hoće ponovo da postane majmun! Ko sam ja da ga u tome sprječavam?
Pošto ste se verovatno nasmejali količini istine i duha u Tijanićevom pisanju, častićemo vas i poslednjim pasusom ove kolumne.

- Ja sam njemu strgao tu masku da Srbi vide kako taj čovjek nema lice. Ni ono iza lica. Da vide i zapamte i oni malobrojni koji su vjerovali da najomraženija beba decenije može biti išta više od ovoga. U politici - slijepac. U moralu - pokvarenjak. U ekonomiji - haračlija. U biznisu - mafijaš. U životu - skot. U mentalitetu - skorojević. U strukturi - nitkov. U genetici - nedovršen čovjek - zaključuje Tijanić.

Zato će Tijanić ostati upamćen, pamti se i biće uzor svima koji žele da postanu novinari u pravom smislu te reči.

Citati Aleksandra Tijanića:

- Moj karakter koji voli borbu pobedio je moju inteligenciju.

- Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.

- Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojića i njihovog sultana Sulejmana.

- Srbiji ne treba jak, stabilan i uticajan Javni servis. Srbiji koja sebi želi dobro Javni servis je neophodan.

- Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.

- Nije problem patriotizam, već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek.

Aleksandar Tijanić je rođen u Đakovici 1949. godine, direktor RTS-a je bio od 18. marta 2004. do smrti 28. oktobra 2013. godine. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati