Društvo i ekonomija

M. Božinović

20. 02. 2020. 11:28 2

Kako preživeti sa 8.500 dinara? Socijalna pomoć u Srbiji

U Srbiji živi 211.972, odnosno 88.068 porodica, korisnika socijalne pomoći. Propisana visina novčane pomoći trenutno je 8.500 dinara, a zavisi od broja članova domaćinstva podnosioca zahteva i prihoda koje porodica ostvaruje.

- Visina novčane pomoći zavisi od broja članova domaćinstva podnosioca zahteva i prihoda koje porodica istog ostvaruje - kažu za Direktno.rs. iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Prema rešenju o nominalnim iznosima novčane socijalne pomoći objavljenih u "Službenom glasniku RS" od 24. maja 2019, socijalna pomoć od 1. aprila 2019. godine iznosi 8.508,00 dinara.

Iznos novčane socijalne pomoći u Srbiji često nije dovoljan ni da bi se pokrili osnovni troškovi, poput zakupnine u socijalnim stanovima i računa za komunalne usluge. Na ovaj problem upozorio je, između ostalog, i Komitet za socijalna prava Saveta Evrope, koji je istakao da iznos socijalne pomoći u Srbiji očigledno neodgovarajući i ne prelazi granicu siromaštva. 

"U Srbiji pola miliona socijalno ugroženih"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je juče da po rezultatima istraživanja oko 500.000 građana Srbije ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe pri čemu su riziku od siromaštva najviše izloženi mlađi od 18 godina. Ombudsman je u saopštenju povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde, naveo i da su porodice sa troje ili više izdržavane dece, stariji, bolesni i nezaposleni u Srbiji često u "posebno teškom položaju".

- Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalje razvijanje usluga podrške deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje. Važno je da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme - naveo je Pašalić.

Trenutno stanje i položaj socijalno ugroženih pojedinaca dodatno pogoršavaju prekidi u primanju novčane socijalne pomoći, navode iz A11 - Inicijative za ekonomska i socijalna prava. 

- Zakonom o socijalnoj zaštiti je predviđeno da pojedincu koji je sposoban za rad, odnosno porodici u kojoj je većina članova sposobna za rad, pripada novčana socijalna pomoć u trajanju do devet meseci u toku kalendarske godine. Tokom preostala tri meseca, mnogi ostaju bez ikakvih primanja i ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe. Pojedini zakupci socijalnih stanova imaju račune za komunalne usluge koje su viši od njihovih ukupnih mesečnih primanja, odnosno od iznosa novčane socijalne pomoći - kažu iz ove Inicijative za naš portal. 

Dakle, radno sposobni pojedinci mogu da primaju socijalnu pomoć najduže devet meseci u toku godine ali, računi za komunalne usluge stižu im svakog meseca. Stoga, nije teško pretpostaviti sa kakvim posledicama se suočavaju socijalno ugrožena lica dok traje prekid u primanju novčane socijalne pomoći.

- Kada tri meseca ostanu bez jedinog primanja, mnogi od njih ne mogu da plate račune, te zbog dugova ostaju bez struje ili godinama žive u strahu od prinudnog iseljenja i beskućništva - objašnjavaju naši sagovornici. 

Nedavno objavljeni "Poseban izveštaj Zaštitnika građana o sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja sa preporukama" pokazuje da 83 odsto ispitanika smatra da novčana socijalna pomoć nije dovoljna za zadovoljavanje osnovnih mesečnih potreba, dok se četiri odsto ispitanika s tim ne slaže.

Pomoć još niža

Uprkos tome što je iznos novčane socijalne pomoći očigledno nedovoljan, taj iznos se dodatno umanjuje uračunavanjem takozvane propuštene zarade, objašnjavaju iz A11.

- Izmene zakona o socijalnoj pomoći u određenim članovima, pozitivno su uticale na korisnike socijalne pomoći - navode iz resornog ministarstva za naš portal, dok iz ove Inicijative tvrde suprotno:

- To je zarada koju pojedinac nije ostvario, ali je na osnovu mišljenja centra za socijalni rad mogao da je ostvari. Centri za socijalni rad utvrđuju koji iznos su korisnici novčane socijalne pomoći mogli ostvariti da su se angažovali na određenim poslovima, a potom im se za taj iznos umanjuje pomoć, iako korisnici pripisanu propuštenu zaradu uopšte nisu ostvarili. Često se ova propuštena zarada pripisuje proizvoljno i uopšte se ne uzimaju u obzir stvarne mogućnosti pojedinca za zaradu. Na ovaj način dodatno se pogoršava siromaštvo socijalno ugroženih pojedinaca - tvrde iz A11.

Ponovimo, najniži iznos socijalne pomoće je 8.500 dinara. Za šta je to dovoljno?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati