Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

12. 12. 2019. 18:14 0

"Eventualne nepravilnosti na RTS-u se ne ispravljaju nasiljem"

Uređivački kolegijum i menadžment RTS-a saopštio je da su u poslednjih godinu dana zaposleni javnog servisa izloženi pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

- Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive, već o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja”, saopštio je RTS posle najave Saveza za Srbiju da će sutra od 12 do 20 časova blokirati sve ulaze u tu medijsku kuću.

U saopštenju se podseća na upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine "sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice", kao i na najskoriji primer blokade svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

RTS je apelovao na celokupnu političku javnost Srbije , sveta kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja "da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno".

U saopštenju se dodaje da Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije, a da je istovremeno bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana.

- Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem - saopštio je uređivački kolegijum.

- Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a" i "ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona - navedeno je u saopštenju uređivačkog kolegijuma i menadžmenta RTS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati