Društvo i ekonomija

Milica Božinović

11. 12. 2019. 06:51 0

NEREGULARNOSTI U ĆUPRIJI "Direktor VMŠ zbog akreditacije zaposlio 100 ljudi"

Uprkos obećanju ministra prosvete Mladena Šarčevića, da će otpuštene profesorke iz Visoke medicinske škole u Ćupriji biti vraćene na posao, to se nije desilo.

Izvor Direktno.rs iz VMŠ navodi da se neregularnosti u ovoj školi i dalje gomilaju, te da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne rešava ništa u pogledu kadra i nezakonitosti koje su prijavljene u ovoj ustanovi. 

Naime, u tekstu koji je objavljen na jednom portalu 29.10.2019. godine, bivši direktor Hristos Alekospulos navodi da je tokom svog dvogodišnjeg mandata za "potrebe akreditacije škole i proširenja kapaciteta" zaposlio 67 novih nastavnika.

 Kako navodi naš izvor, materijal za akreditaciju škole do danas nije predat i škola kasni već tačno osam meseci da ga dostavi Nacionalnom akreditacionom telu, tako da Alekospulos javnosti nije rekao istinu. Škola nije proširila kapacitete, naprotiv.

- Prošle školske 2018/2019 godine na smeru Strukovna medicinska sestra bilo je upisano oko 232, a pretprošle 2017/2018 oko 250 studenata. Ove školske 2019/2020 godine upisano je manje od 160. Na smeru Strukovni medicinski radiolog prošle školske 2018/2019 godine bilo je upisano 104, pretprošle 2017/2018 око 90, a ove 36 studenata - navodi naš izvor.

Prema rečima našeg sagovornika, dana 2. decembra 2019. godine škola (kojom sada rukovodi Ljiljana Antić, bivša pomoćnica za nastavu Hristosa Alekospulosa), na Nastavno-stručnom veću traži raspisivanje konkursa za još 32 radnika, za izvođenje nastave. 

S tim u vezi nameće se pitanje - ako su Hristos Alekospulos i njegova pomoćnica za nastavu Ljiljana Antić planirali "akreditaciju" i "proširivanje kapaciteta", zašto se kasni sa akreditacijom osam meseci i ad-hok u decembru traži prijem za još 32 saradnika - praktičara? 

- Četiri od devet otpuštenih žena upravo su kadar za reakreditaciju smera Strukovna medicinska sestra (uža stručna oblast Zdravstvena nega). Ovo je još jedan dokaz za Ministarstvo prosvete kako je potreban i kompetentan kadar ostao bez posla, a umesto njih posao su dobijali oni koji nisu bili uopšte potrebni školi? Zašto su one otpuštene, a primani nepotrebni kadrovi, pitanje je za rukovodstvo škole i Ministarstvo prosvete - objašnjava izvor Direktno.rs.

Podsetimo, zaposlenima u medicinskoj školi u Ćupriji od oktobra meseca smanjene su plate za oko 30 odsto. Ne postoji član zakona, niti odluka po kojoj je ovo urađeno.      Otpuštene profesorke ponovo su upitale - zašto V. D. direktora akademije Jelena Milanović ćuti? Zašto svesno učestvuje u svim neregularnostima od njenog osnivanja? Zašto je za koordinatora postavila baš Hristosovu dojučerašnju pomoćnicu? Ko štiti Jelenu Milanović? Zašto ministarstvo prosvete ne reaguje, uprkos svim nezakonostima koje su očigledne.

Ministarstvo ćuti

U vezi sa svim navedenim pitanja smo uputili ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore. 

Podsetimo, bivši direktor škole Hristos Aleksopulos otpustio je devet žena, a to su doktori nauka, doktoranti i stipendisti VMŠ u Ćupriji, kako bi na njihovo mesto došli visoki funkcioner SNS-a, pre svega Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić, čije ime se prvo može pročitati na akreditaciji master studija. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati