Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 10. 2019. 14:49 0

VLADIKE TRAŽE VANREDNI SABOR Episkopi SPC protiv dodele ordena Vučiću

Patrijarh Irinej je pod pritiskom vladike bačkog Irineja i Mitropolita Porfirija ostao dosledan da se Vučiću večeras u "Sava centru" dodeli orden zbog, kako saznajemo, finansijske podrške koju kao predsednik Republike daje SPC. Vučić i Dodik, ipak, večeras dobijaju orden, dok Selaković, Mali i još pet članova Vlade čekaju manju ceremoniju.

 

Nezadovoljstvo među Episkopima Srpske pravoslavne Crkve zbog odluke Sinoda da na večerašnjoj proslavi 800 godina Autokefalnosti SPC u "Sava centru" ordenom Svetog Save prvog stepena odlikuje predsednik Srbije Aleksandra Vučića sve više raste. Kako saznajemo, odluka o dodeli priznanja Vučiću nije bila jednoglasna ni u Svetom Sinodu, pa su pojedini članovi Sinoda upozoravali da će taj čin izazvati podele u episkopatu SPC, ali i među vernicima.

Međutim, Patrijarh Irinej je pod pritiskom vladike bačkog Irineja i Mitropolita Porfirija ostao dosledan da se Vučiću dodeli orden zbog, kako saznajemo, finansijske podrške koju kao predsednik Republike daje SPC. Članovi Sinoda SPC nezadovoljni su zbog toga što veći broj Episkopa javno negoduje na ovu odluku Sinoda. Njihova simbolična osveta je očigledno bio nedolazak na Kosovo i Metohiju, gde su se u Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima juče i danas sabrali srpski Arhijereji kako bi istakli neraskidivu vezu Srbije sa KiM i duhovnim sedištem SPC.

 

Upućeni u situaciju u Patrijaršiji srpskoj tvrde da se Patrijarh Irinej iako najavljen na Kosovu i Metohiji nije pojavio pod pritiskom dvojca koji vedri i oblači Patrijaršijom srpskom: vladike bačkog Irineja Bulovića i Mitropolita zagrebačko ljubljanskog Porfirija Perića. Kako saznajemo, pored predsednika Vučića, orden Svetog Save će na večerašnjoj Akademiji u "Sava centru" dobiti i član predsedništva BiH Milorad Dodik. Zbog velike osude javnosti, Sinod je odlučio da dodela ordena Svetog Save Nikoli Selakoviću, Siniši Malom i još petorici članova Vlade Srbije ne bude javna, tako da njima večeras neće biti dodeljena odlikovanja, već će se to odraditi na nekoj manjoj ceremoniji. Čast da im orden Svetog Save bude uručen pred oko 5.000 gostiju i u direktnom TV prenosu na RTS večeras će imati samo Vučić i Dodik.

 

Veći broj Episkopa Svetog arhijerejskog Sabora neće se večeras pojaviti u beogradskom Sava centru u znak protesta protiv odlikovanja predsednika Vučića upravo na mestu na kom je trebalo zvanično proslaviti veliki jubilej SPC, koji je protekao bez gostiju iz ostalih pomesnih pravoslavnih Crkava kojima je Sinod u martu mesecu ove godine otkazao prethodno upućen poziv da dođu u Srbiju i da svi zajedno proslave veliki jubilej - osam vekova Autokefalnosti SPC.

Još jedan od razloga zašto većina Arhijereja neće prisustvovati večerašnjoj Akademiji je i revolt zbog činjenice da je jedino Eparhija bačka imala tu čast da poziva goste koji će prisustvovati večerašnjoj proslavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati