Tenis

[ Izvor: Mozzartsport ]

29. 01. 2023. 15:08 4

Strani mediji nisu svi oduševljeni, ali priznaju: DOMINACIJA

Kada se setimo kako su svetski mediji proslavljali titule Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kakvi su to bajkoviti naslovi bili i epovi od tekstova, ne možemo da ne primetimo razliku u izveštavanju u odnosu na Novaka Đokovića.

Naravno, Novakov trijumf u Australiji je sportska vest dana i zauzima centralno mesto na svim relevantim portalima.

Ugledna madridska Marka je sa naslovom možda i najbolje pogodila suštinu. Najavila je tu konačnu borbu za najboljeg svih vremena sa naslovom: „Đoković ušao u Nadalov Olimp“. U tekstu se navodi da se Đokoviću sve okrenulo za 378 dana, da ga javnost i dalje gleda kao na negativca ali da sjajnom igrom nije dozvolio publici u Melburnu da učestvuje u meču i da je bio egzekutor Stefanosa Cicipasa. Interesantno je da je Marka postavila i anketu sa pitanjem: Ko je najbolji teniser svih vremena? Na uzorku od oko 2.000 glasova, za Novaka je glasalo 51 odsto čitalaca, za Nadala 30%, a za Federera 17 odsto.

Odmah posle finala, Marka je pokazala zašto je najuticajniji i najbolji sportski list na svetu. Plasirala je i posbena tekst sa 10 razloga zašto je Novak najbolji svih vremena:

1. Najviše grend slem titula uz Nadala.

2. Najviše nedelja (373) na prvom mestu svetske rang liste.

3. Najviše ATP poena u jednoj sezoni (16.275 u 2015. godini)

4. Najviše titula na turnirima iz Masters serije (37)

5. Jedini koji je osvojio svih devet titula na trunirima Masters serije.

6. Najviše titula uz Federera (po 6) na završnom Masters kupu sezone.

7. Bolji skor u međusobnim duelima protiv Nadala (30:29) i Federera (27:23).

8. Najbolji procenat pobeda u karijeri (83,5 odsto) naspram Nadalovih 82,9 odsto.

9. Najviše grend slem titula (10) nakon napunjenih 30 godina.

10. Najviše titula od aktivnih tenisera (93)

Madridski As konstatuje nešto slično kao i Marka. Naslov je: „Đokovič ima sve!“ uz konstatciju da je odirgao briljantan meč.

Sa druge katalonski mediji su nešto umereniji. Mundo Deportivo je dao naslov: „Đokovićev revanš, deseta titula za nastavak lova na Nadala i svrgavanje Alakjrasa“. Uz konstataciju da se pod revanšom podrazumeva „osveta za sve što je prolazio u prtehoidnih godinu dana kada mu je uskraćeno da igra u Melburnu i Njurjoku“. Sport iz Barsleone piše u naslovu da je „Novak opet osvojio Melburn i da je oipet teniski kralj“.

Francuski Lekip je ispalo efektan naslov koji simbolizuje sve: „Na vrhu“.

Milanska Gazeta dela Sport podseća da je ovo samo deo Novakovog velikog cilja u karijeri. Naslov glasi: „Đoković – misija uspešna: Preko Cicipasa do 10. titule Australijan Opena“. U tekstu italijanski list piše da je Novak Đokovič čovek na misiji kojeg niko ne može da zaustavi. Posebno ne Stefanos Cicipas. Podseća da je stigao Rafu Nadalu i prestigao Šetfi Graf. Gazeta piše „da je deportacija iz Melburna sada samo ružna uspomena obrisana Novakovom veličinom i oprana suzama u zagrljaju njegove majke“. Rimski Korijere delo Sport piše: „Đoković opet piše istoriju“, torinski Tutosport je jedan od retkih čije oduševlje je Novakovim trijumfom je očigledno: „Kralj Đoković! Osvojio Australiju, stigao Nadala i preuzeo prvo mesto“.

Nemački Bild je prilično škrt na rečima i pohvalama. Naslov je: „Đoković ima Nadalov rekord“, a tekst je plasiran daleko od centralne pozicije, čak i ispod teksta o kečerima?! U tekstu se skoro podjednaka pažnja posvećuje Novakovoj deportaciji prošle godine i odbijanjem da se vakciniše koliko i današnjem finalu.

Ostrvskim medijima je najzanimljivije što je ovo Novakova jubilarna titula u Melburnu. Dejli Mejl: „Srbin pokazao klasu, osvojio 10 titulu u Autsraliji i 22. grend slem“. San: „Top Đok: Uplakani Đoković osvojio Ozi open deseti put i izjednačio Nadalov rekord godinu dana posle deoprtacije“. Gardijan: „Đoković pooput oluje prošao proed Cicipasa za 10. titulu u Melburnu“.

Ubedljivo najskromiji je američki Njujork Tajms: „Novak Đoković osvojio 10 titulu u karijeri na Australijan openu“. Ali s obziorm da im tekstove piše i Ben Rotenberg, nikakvo iznenađenje.

Zagrebačke Sportske novosti odaju priznanje Novaku sa naslovom: „Dominacija bez premca: Nezaustavljivi Đoković osvojio Australijan open i osigurao povratak na broj jedan“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati