Ostali sportovi

Milan Zarić

06. 08. 2024. 22:24 12

Odbojkašice ISPALE: Medalja ostala SAMO SAN

Odbojkašice Srbije su takmičenje na Olimpijskim igrama završile u četvrfinalu, pa je medalja u Parizu za izabranice Đovanija Gvidetija ostala samo san. Kobne po naše devojke bile su Italijanke, koje su slavile sa 3:0 (26:24, 25:20, 25:20), pa će se za finale boriti sa Turskom.

Italija je na ovom meču bila mnogo bolji protivnik i na kraju se zasluženo radovala. Bila je nošena raspoloženom Paolom Egonu, kojoj su se s vremena na vreme priključile i ostale saigračice, na šta naše odbojkašice nisu imale odgovor, pa je poraz bio neminovan.

Praktično, jedinu šansu su odbojkašice Srbije imale u prvom setu, u kom su uglavnom vodile, ali je u finišu seta došlo do nedopustivog pada, što su Italijanke znale da iskoriste, pa su realizovale drugu set loptu i tako su zakoračile ka polufinalu.

A kada je taj prvi set osvojen, u nastavku je Italiji bilo lakše da igra, te je u naredna dva seta izostala drama. Rivalke su se u ranoj fazi seta odlepljivale, nije bilo odgovora Srbije, pa su "azurine" na kraju lako privele posao kraju i plasirale se u polufinale.

Treći set: Italija - Srbija 25:20

Em što je problem što je Srbija izgubila dva seta, em se pojavio još jedan - Italija se u ranoj fazi seta odlepila. "Azurine" pucaju od samopouzdanja, nižu se njihovi poeni, pa su za tili čas otišle na plus četiri (6:2). Uspela je Srbija barem malo da zaustavi zahuktalog protivnika, pa je vezala dva poena za prilazak na 6:4.

I taman kada se pomisli da bi mogao da se uhvati priključak, usledi nova serija Italije, koja je otišla na 9:5. Pokušao je Gvideti da trgne ekipu tajm-autom, ali nije uspeo, pa su Italijanke blokom stekle plus pet (10:5). Jovana Stevanović je pokušala da probudi saigračice blokom, ali onda su usledila nova dva poena Italije za 12:6.

Italija je išla i na plus sedam, ali je onda Srbija ušla u mini seriju koju je pokrenula Tijana Bošković, pa su naše odbojkašice prišle na 14:10. Seriju je prekinula Egonu, ali je uzvratila Bošković, koja je potom imala i kontru, ali je izblokirana. I kao da to nije bilo dovoljno, već su rivalke uzele još dva poena u nizu i ekspresno su otišle na 18:11.

Sve su kontrolisale Italijanke, mada su i naše devojke umele da uzmu poene u nizu, te je poen Jovane Stevanović približio Srbiju na 20:15. Čuvale su Italijanke ovu prednost, budući da se igralo poen za poen, pa su došle do 23:18. A onda se Jovana Stevanović "upecala", pa je rival došao do 24:18 i šest vezanih meč lopti. Dve meč lopte su odbojkašice Srbije spasile, ne i treću, pa je servis greška Tijane Bošković omogućila Italijankama da slave.

Drugi set: Italija - Srbija 25:20

Počeo je set poenom Italijanki, ali su naše devojke ekspresno uzvratile,  onda se i Bozeti "upecala", pa je Srbija preokrenula. I to je bio mini nalet koji je nastavila Tijana Bošković donevši nam 1:3.

Početak seta obeležio je obračun Bošković i Egonu, od čijih smečeva nije bilo odbrane. Egonu je tada ušla i u seriju, pa je sa dva vezana poena donela izjednačenje Italiji, ali je onda i servis greškom ponovo omogućila Srbiji da povede - 4:5. I za razliku od prvog seta, sada nijedna selekcija ne uspeva da se odlepi, pa se uglavnom igra poen za poen (7:6).

Italija je bila ta koja se prva u drugom delu igre odlepila, tako je otišla na plus tri i tu prednost je umela i da čuva (13:10). Nisu naše devojke imale rešenja, nekoliko napada nam je upasivljeno, što je kaznila Paola Egonu, koja je protivniku donela najveću prednost u ovom setu - 14:10. Nisu imale naše odbojkašice ni rešenja kako da stignu minus, lopte ka krajevima su bile spore, pa su Italijanke sve to koristile da odu na 18:13.

Tražio je Gvideti tajm-aut, koji je urodio plodom, pošto je Srbija ušla u mini seriju koju je blokom krunisala Sara Lozo, čijim poenom smo prišli na 20:17. Međutim, problem je što se igralo poen za poen, pa su protivnice sve bliže setu - 23:20. Italijanke su potom došle do set lopte i odmah su je iskoristile, te su ovaj deo igre rešile u svoju korist sa 25:20.

Prvi set: Italija - Srbija 26:24

Počeo je meč četvrtfinala, i to ne baš dobro za Srbiju, jer su "azurine" vezale dva poena - oba puta je Egonu uzela poen. Međutim, uspele su naše devojke tu mini seriju rivalki da prekinu, pa su uzvratile i poravnale na 2:2.

Ne dozvoljavaju odbojkašice Srbije rivalkama da umaknu, pa drže korak. I ne samo to, nego je Bjanka Buša stala na servis liniju i donela nam dva vezana poena za 5:7. Tu seriju je samo nakratko prekinula Sila, kojoj je odgovorila Maja Ognjenović - 6:8.

Bez straha igraju izabanice Đovanija Gvidetija od početka, pa je tako Tijana Bošković slala "gromove" i donela nam novu najveću prednost u setu (7:10). Grešile su i Italijanke, čime su samo doprinosile da vođstvo Srbije raste. A kada je na semaforu pisalo 8:12, selektor Italije je brže-bolje reagovao tajm-autom.

Nije mnogo pomogla ta pauza, budući da su naše devojke nastavile da igraju odlično, Tijani Bošković se priključila i Aleksandra Uzelac, pa je Srbija imala novu najveću prednost - 9:14. Ipak, znale su i Italijanke da odgovore, pa su nanizale dva poena i barem malo istopile minus (11:14). No, bilo je to kratkog daha, budući da su Maja Aleksić, a onda i Tijana Bošković asom vratile plus pet - 11:16.

Pokušale su Italijanke da se vrate, jesu u jednom momentu prišle na dva razlike (15:17), ali je odgovor Srbije odmah stigao - "bomba" Tijane Bošković, a onda i as Maje Aleksić za 15:19. Međutim, onda su Italijanke ušle u neverovatnu seriju, budući da su nanizale četiri poena i došle do do izjednačenja (19:19). Na svu sreću, tu seriju je prekinula Uzelac i vratila nam vođstvo (19:20).

Rivalke su u finišu seta preuzele kontrolu, pa su od minus dva (19:21), došle do prednosti. I ne samo to, već su iskoristile naš pad i došle su do set lotpe (24:23). Ali, nisu je iskoristile, pošto je Tijana Bošković vratila egal - 24:24. Drugu set loptu koje je Italiji donelo "pecanje" rivalke su iskoristile, jer je Bošković poslala loptu u mrežu za 26:24.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati