Ostali sportovi

Direktno.rs

11. 08. 2022. 15:43 1

Ovo je sportista koji je najviše ispaštao zbog politike

Mladi iranski šahista Alireza Firuždža, ranije smatran za šahovsko čudo od deteta, imao je poteškoća tokom karijere, i to najviše zahvaljujući politici.

Naime, Firuždža pre tri godine nije mogao da nastupi za Iran, kada mu je zabranjeno da se takmiči protiv izraelskih igrača. Pošto Iran ne priznaje Izrael, iranski sportski timovi su odbijali da igraju protiv Izraelaca poslednjih nekoliko decenija.

Firuždža je smatrao da sport ne treba mešati sa politikom, zbog čega je napustio Iransku šahovsku federaciju 2019. godine, jer je dugogodišnja politika zemlje protiv takmičenja sa Izraelcima predstavljala prepreku uspehu na turnirima. Posle toga je igrao je pod zastavom FIDE do sredine 2021. godine kada je postao francuski državljanin i počeo da predstavlja Francusku, gde je već živeo.

Nedavno je Firuždža opet postao žrtva politike - Šahovski savez Francuske mu je zabranio da igra protiv igrača iz Rusije. 

Nije poznato da li će posle ove zabrane mladi šahovski šampion sada potražiti neku treću zemlju za koju će se takmičiti. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati