Ostali sportovi

Direktno.rs

14. 11. 2021. 15:19 2

Sad je stvarno kraj: Poslednji ples Valentina Rosija

Za ljubitelje motociklizma, danas je poseban dan, dan posle kog više ništa neće biti isto, jer je poslednju trku u karijeri odvozao legendarni Valentino Rosi.

Popularni "Doktor" iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u moto sportu, a mnogi ga smatraju za najboljeg vozača dvotočkaša u istoriji. Njegov poslednji ples je bio na trci Moto GP šampionata u Valensiji, gde je označio kraj karijere duge 26 godina.

Za to vreme, bravurama na stazi, Rosi je postao jedan od najuspešnijih sportista na svetu, a zahvaljujući lucidnoj vožnji i šarmantnoj pojavi van nje sakupio je armiju navijača širom planete. Zbog preciznosti upravljanja dvotočkašem dobio je nadimak Doktor, a broj 46 nosi od početka karijere, iako je kao svetski šampion mogao da uzme broj jedan. Zanimljivo, kada se saberu brojke današnjeg datuma, 11, 14 i 21, dobija se upravo njegov broj.

Valentino Rosi je u bogatoj karijeri osvajao titule, njih devet, u sve četiri klase (125cc, 250cc, 500cc i Moto GP), od čega sedam u najjačoj, a vozio je u 44, ostvario je ukupno 115 pobeda i našao se na 235 podijuma. Uprkos činjenici da je poslednju titula u osvojio 2009, a na trci pobedio pre četiri godine, Rosi je i dalje najpopularniji vozač u Moto GP šampionatu.

Rosi se prvi put u svetskom šampionatu takmičio 1996. godine, u kategoriji do 125 kubika, naredne godine je osvojio prvu titulu šampiona sveta, a dve godine kasnije je napravio isti uspeh u konkurenciji do 250 kubika. On je od 2000. godine u kraljevskoj klasi, 500 kubika, koja je ubrzo postala Moto Gran pri. Pet uzastopnih titula doneo je Hondi i Jamahi, od 2001. do 2005. godine, dok je poslednja dva naslova osvojio 2008. i 2009. godine.

Rosi drži i brojne rekorede, koji verovatno dugo neće biti nadmašeni. Između njegovog prvog i poslednjeg trijumfa prošlo je 20 godina i 311 dana, rekoreder je sa 89 pobeda, po broju istih u najjačoj klasi, dok je na 23 uzastopne trke završavao kao jedan od najbrže trojice, u periodu od 2002. do 2004. godine. Današnji start mu je 432. u karijeri, a 372. u najjačoj klasi, dok je u Valensiji uoči starta bilo i više nego emotivno.

Naime, Rosi je bio okružen kolegama, koje su želele da mu se zahvale na svemu što je pružio ovom sportu, a među brojnim poštovaocima njegovog lika i dela koji prate trku je i legendarni brazilski fudbaler Ronaldo.

Svoj poslednji ples, Doktor je završio na 10. poziciji. Što se same trke tiče, tri Dukatija su završila na vrhu, poređali su se Frančesko Banjaja, Horhe Martin koji je ispustio pol poziciju i Džek Miler. Banjaja je postavio i rekord staze sa 1:31:026. Ipak, sve to je ostalo u senci "najvećeg", a svi ljubitelji ovog sporta mogu da kažu samo jedno - hvala Vale!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati