Ostali sportovi

Milan Zarić [ Izvor: Index.hr ]

20. 05. 2020. 20:01 0

Ove rekorde će teško IKO IKADA SRUŠITI

Svet sporta svedočio je sjajnim rezultatima u individualnim i kolektivnim sportovima, dok se ostvareni rekordi posmatraju kao razlika između dobrog i vrhunskog sportiste. Ipak, postoje neki rekordi za koje je teško poverovati da će ih iko nadmašiti.

Jedan od onih koji ulaze u prvi plan kada se govori o nedostižnim dometima je spektakl koji je Olimpijskim igrama u trci na 100 metara postavio legendarni Jusein Bolt. Jamajčanin je u finalu Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu deonicu od 100 metara pretrčao za 9,63 sekunde.

Brza "Munja" i spora "Jegulja"

Taj rekord nije njegov najbolji rezultat u karijeri jer je tri godine ranije na Svetskom atletskom prvenstvu u Berlinu trku na 100 metara završio s vremenom od 9,58 sekundi, te je tako raspametio svet. Ovo je ujedno i svetski rekord koji niko sem Bolta nije uspeo da ugrozi.

Ovi rekordi - na Olimpijskim igrama, Svetskim atletskim prvenstvima, odnosno uopšte u trkama na 100 metara - deluju kao nemoguće misije. O tome dovoljno govori podatak da je u istoriji čovečanstva samo pet puta neko trčao brže od 9,7 sekundi. Bolt je to uspeo u tri navrata (9,58, 9,63, 9,69 sekundi), dok su Tajson Gej i Johan Blejk po jednom istrčali za 9,69 sekundi. Dakle, to je šest, odnosno 11 desetinki sporije od Boltovih rekorda.

Za razliku od Boltove munjevite brzine, postoje i oni koji su osvajali prva mesta, a da su pritom bili užasno spori. Naime, Erik Musambani iz Ekvatorijalne Gvineje na Olimpijskim igrama 2000. godine osvojio je prvo mesto u kvalifikacionoj trci na 100 metara u plivanju slobodnim stilom. Trku je završio s vremenom 1:52.72, što je bilo najsporije vreme u istoriji Olimpijskih igara i čak 50 sekundi sporije od drugog najgoreg plivača u istoj disciplini na pomenutim Igrama u Sidneju.

Sad se postavlja pitanje kako je onda bio prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi? Jednostavno, takmičio se protiv još dva plivača koja su diskvalifikovana zbog lošeg starta. Tako je Erik plivao sam i na trenutke se činilo da se guši. Svojom upornošću postao je jedan od simbola olimpijskih igara, a ostaće upamćen po nadimku "Jegulja".

U Formuli 1 najubedljiviju pobedu ostvario je Džeki Stjuart u trci za Veliku nagradu Španije 1969. godine, kada je prvom suparniku pobegao za dva kruga. Njegov rekord izjednačen je 1995. godine u trci za Veliku nagradu Australije, ali tada je usled sudara samo osam bolida završilo utrku. Pobedu je odneo Dejmon Hil.

Davali autogolove i izgubili 149:0

Kada je reč o fudbalu, na Madagaskaru 2002. godine zabeležena je najveća pobeda svih vremena. Adema savladala je Lemirn brutalnim rezultatom - 149:0.

Međutim, rezultat nije legitiman zato što su fudbaleri poražene ekipe sami sebi davali golove u znak protesta zbog sudijskih odluka. Stoga se rekordna pobeda u utakmici koja je registrovana dogodila u Škotskoj, i to daleke 1885. godine, kada je Erbrout pobedio Bon Akord - 36:0. Ovo je najveća pobeda u istoriji profesionalnog fudbala.

Meč koji je trajao tri dana

Što se tiče NBA lige, rekordan broj poena u jednom duelu postigao je Vilt Čemberlen, koji je u pobedi FIladelfija Voriorsa nad Njujork Niksima (169:147) postigao čak 100 poena. Ovaj rekord zabeležen je u martu 1962. godine, a najbliže ovom rezultatu prišao je pokojni Kobi Brajant, koji je došao do 81 poena.

U NFL najviše poena u režiji jednog igrača postigao je Erni Nivers. On je brojao do 40 u pobedi Čikago Kardinalsa nad Čikago Bersima 1929. godine. Zanimljivo, duel je okončan rezultatom 40:6, što znači da je sve poene za svoju momčad postigao Nivers.

Čudesni rekord zabeležen je i u svetu tenisa. Naime, tokom Vimbldona 2010. godine odigran je maratonski okršaj između američkog tenisera Džona Iznera i Francuza Nikolasa Maua. Susret je trajao čak 11 sati i pet minuta, a igrao se tri dana. Izner je slavio sa 3:2 u setovima (6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68), a igrala su se čak 183 gema. Ovo je najduži meč u istoriji tenisa i samo poslednji set duži je od drugog najdužeg meča u istoriji ovog sporta.

Veliki rekord u golfu, jasno, u vlasništvu je Tajgera Vudsa, koji je nanizao najviše rezova, čak 142. Niz je počeo 1998. godine, a prekinut je tek 2005. godine. Prvi Vudsov pratilac na toj listi je Bajron Nelson sa 113 rezova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati