Ostali sportovi

29. 01. 2020. 16:44 0

Kragujevčani nagradili srebrne sa Svetskog prvenstva

Iza Sportskog privrednog društva Radnički je veoma uspešan period u kome su blistali vaterpolisti, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Izuzetno ambiciozan projekat kojim su objedinjeni sportski klubovi i infrastruktura Grada Kragujevca, već u prvoj godini postojanja počeo je da daje rezultate.

KVK Radnički je trijumfovao u Kupu Srbije, a omladinska reprezentacija Srbije predvođena trenerskim tandemom Kragujevčana, selektorom Urošem Stevanovićem i njegovim pomoćnikom Draganom Kozomarom i čak trojicom reprezentativaca Nemanjom Stanojevićem, Stefanom Brankovićem i Lukom Pljevančićem, osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prevenstvu u Kuvajtu.

Upravo iz tog razloga direktor SPD Radnički Bojan Ilić i direktor KVK Radnički Jugoslav Vasović još jednom su želeli da istaknu značaj ovih uspeha ne samo za Kragujevac, već i srpski sport pa su osvajačima srebra sa Svetskog prvenstva za vaterpoliste do 20 godina uručili plakete i priznanja.

- Velika zahvalnost na pažnji i želji da uspeh koji je ostvaren dodatno dobije odjek i svoj značaj - počeo je obraćanje trener KVK Radnički Uroš Stevanović i potom dodao:

- Biti drugi na svetu nije mala stvar i kako vreme odmiče, nama taj uspeh sve više znači. U tom prvom trenutku postojao je osećaj gorčine, jer smo izgubili finale koje se ne igra svakog dana, ali ovaj rezultat je veliki podstrek za naš još bolji rad u budućnosti. Nadam se da ćemo, kako smo završili 2019. godinu osvajanjem Kupa Srbije i srebra na Svetskom prvenstvu, isto tako nastaviti i u 2020. Očekuju nas velika iskušenja, želimo da ispunimo naše ciljeve, uđemo u A1 Jadransku ligu, borimo se za titulu šampiona Srbije, a u septembru nam predstoji i Svetsko prvenstvo za juniore, gde će većina ovih momaka učestvovati.

Utiske iz Kuvajta još jednom je sumirao i omladinski reprezentativac i prvotimac KVK Radnički Nemanja Stanojević.

- S obzirom na to da se turnir održavao u nezgodno vreme, igrali smo nekoliko pripremnih turnira i utakmica koje smo iskoristili na pravi način. Srpemali smo se kroz sparinge sa Italijanima, išli smo u Budimpeštu... Kako je turnir odmicao, mi smo podizali formu i nivo naše igre. Svaku utakmicu smo odigrali timski, a duh zajedništva je bio veoma izražen. Nismo bili svrstavani u favorite, ali smo verovali u sebe, međusobno smo se bodrili i na kraju zaslužili srebro. Nije lepo izgubiti u finalu, ali drugo mesto na svetu nije mala stvar - konstatovao je Stanojević.

Sportsko poslovno društvo Radnički veliku pažnju poklanja obrazovanju svojih članova. U prilog tome svedoči i podatak da KVK Radnički ima potpisan ugovor sa Fakultetom za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla", koji stipendira osnovne akademske studije četvorice prvotimaca: Lazara Dobožanova, Nebojše Toholja, Nemanje Stevanovića i Uglješe Panića. Iz tog razloga na svečanosti u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu prisustvovala je i prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam sa vama ovom prilikom, jer ova medalja osvojena u Kuvajtu za mene je zlatna. Uloženi trud i rad doneo je rezultate i kao dugogodišnji prosvetni radnik i bivši sportista moram da istaknem da imate vrhunske trenere i sjajno rukovodstvo koje treba da čuvate i negujete. Radnički je veliki klub, to je dokazao rezultatima, ali i birgom i inicijativom da se njegovi članovi obrazuju. Fakultet za sport je društveno-odgovorna visokoobrazovna institucija, jer osim vaterpolista Radničkog stipendiramo preko 40 perspektivnih sportista, od čega 25 olimpijaca. Bez obrazovanja nema vrhunskih rezultata i zato vam je Fakultet za sport na raspolaganju kao i svi naši resursi, a u ime nastavno-naučnog veća još jednom vam čestitam i želim još mnogo uspeha u budućnosti.

Proslavljeni vaterpolista i reprezentativac, danas u ulozi direktora, Jugoslav Vasović izvanredno se snalazi u ulozi prvog operativca kluba. Ističući značaj osvajanja srebrnog odličja u Kuvajtu Vasović je dodao:

- Moram da naglasim da je reprezentacija Srbije bila ubedljivo najmlađa. U konkurenciji igrača do 20 godina mi smo imali vaterpoliste sa samo 17 i 18 godina i to je najveća pobeda ove ekipe. Takođe, sa ponosom ističem da je 90 odsto priprema za to Svetsko prvenstvo odrađeno u prostoru kojim rukovodi Radnički, što predstavlja još jedan deo tog uspeha. Uslovi za rad na bazenu, teretani i pratećim sadržajima bili su izvanredni.

O ambicijama Radničkog u nastavku sezonu Vasović je rekao:

- Naši ciljevi su najveći, nigde ne idemo da osvojimo drugo mesto, već želimo najviši plasman, a ako se drugo mesto i dogodi, to će biti znak da moramo da radimo još više. Želim posebno da se zahvalim dekanki Gajić na sjajnoj saradnji koju imamo sa Fakultetom za sport i u potpunosti se slažem da moramo mnogo da radimo na obrazovanju, stvaranju kvalitetnih kadrova u sportu i novih trenera koji će da stvaraju nove igrače.

Direktor Sportskog privrednog društva Radnički Bojan Ilić istakao je da svi direktori najviše vole ovakve i slične događaje u kojima imaju priliku da iskazuju zahvalnost, jer je tome uvek prethodio veliki uspeh. Posle zahvalnosti menadžmentu Biznis inovacionom centru u Kragujevcu takođe je istakao zahvalnost Fakultetu za sport.

- Zahvaljujem se dekanki Gajić ne samo na stipendijama, već čitavom programu koji smo dobili potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. U klubovima našeg sportsko privrednog društva ima preko 500 dečaka i devojčica, a svaki čln Radničkog ima pravo na besplatno učenje stranog jezika, nastavnu pomoć oko bilo kog predmeta u školi, kao i besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednju školu i na fakultet. Mislim da je to primer za koji nisam upoznat da postoji bilo gde drugde u Srbiji. Nama edukacija ne sme da bude u drugom planu, već podjednako važna kao i sportski rezultat, zato mislim da smo na istim talasnim dužinama sa Fakultetom za sport - rekao je Ilić i na kraju poručio:

- Posebno želim da se zahvalim našim vaterpolistima na osvojenoj medalji, a što se tiče nastavka sezone, znam da oni uvek daju sve od sebe i to je za nas u ovom teretnutku dovoljno. Nadam se da će vas povrede zaobići, a prvaci ćete biti u svakom slučaju - zaključio je Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati