Košarka

Milan Zarić

03. 08. 2024. 15:18 1

Košarkašice se kasno probudile protiv Španije: Kao druge idu u četvrtfinale OI

Košarkašice Srbije sa drugog mesta iz grupe A plasirale su se u četvrtfinale Olimpijskih igara, pošto su u trećem kolu, u meču za lidersku poziciju u grupi, poražene od Španije sa 70:62.

Naše devojke su sve brige oko plasmana među osam najboljih na Igrama prebrinule posle dva kola i pobeda protiv Portorika i Kine, imale su identičan učinak kao Španija, pa je ovaj meč poslednjeg kola odlučivao ko će sa koje pozicije da ode dalje.

Na kraju je Španija zauzela čelno mesto u grupi A, pošto je savladala selekciju Srbije. Izgledalo je u pojedinim momentima da će ta pobeda biti baš ubedljiva, budući da je Španija početkom poslednje četvrtine imala čak 23 poena viška, ali su se naše devojke probudile, uspele su da priđu na samo šest poena minusa, ali do ogromnog preokreta nisu mogle.

Košarkašice Španije su nešto bolje ušle u meč i povele sa 5:0, ali su naše kraljice uspele da se vrate i izjednače na 7:7. Od tog momenta pa do kraja četvrtine je viđena izjednačena borba, a posle prvih 10 minuta Španija je imala tri poena viška - 16:13.

Kao da je to vođstvo "furiji" dalo dodatnu snagu, pa su protivnice kontrolisale stanje na terenu. Konstantno su vodile, u nekoliko navrata su išle na plus osam, da bi na poluvreme Španija otišla sa devet poena viška - 37:28.

Ako je do tada bilo naznake da bi moglo da bude žestoke borbe do samog kraja, ta slika se drastično promenila u drugom poluvremenu, tačnije u trećoj četvrtini, u kom se protivnik odlepio. Dugo izabranice Marine Maljković nisu mogle da dođu do poena, pa je Španija početkom treće četvrtine napravila seriju od 12:0, otišla je na 49:28 i rešila pitanje pobednika.

Naše devojke nisu uspele bogzna šta da promene na parketu, borbenosti je bilo, ne i dobre završnice ili neke mini serije, pa je Srbija u poslednjih 10 minuta ušla sa zaostatkom od 17 poena (55:38).

Španija je i prilikom te ubedljive prednosti ulazila u mini serije, pa je početkom poslednje deonice stekla novo najveće vođstvo - od čak 23 poena (61:38). Bile su tada košarkašice Srbije u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali su i bile rešene da značajno podignu igru i, ako ništa drugo, barem ublaže minus.

I takav pristup dao je rezultate, energetski su izabranice Marine Maljković izgledale mnogo bolje, a to je donosilo i znatno bolja rešenja u napadu. A kada se sve to poklopi, onda je i minus počeo polako da se topi.

Tako je Srbija prišla na minus 16, zatim je došla trojka Jovane Nogić, na šta Španija nije uspela da odgovori, što je naša selekcija još jednom kaznila, pa je posle kombinacije Anderson - Krajišnik prišla na 66:55 na dva minuta i 40 sekundi pre kraja meča.

Tražio je selektor Španije tajm-aut kako bi "isekao" seriju Srbije, međutim u tome odmah nije uspeo. Jer, rivalke ni naredni napad nisu realizovale, pa je Srbija prvi put od prvog poluvremena došla do jednocifrenog minusa (68:59). Ipak, vremena za kompletni preokret nije bilo, koštalo je naše devojke kasno buđenje, pa je to i jedan od razloga zašto su na kraju poražene sa 70:62 i zauzele drugo mesto u grupi A.

SRBIJA - ŠPANIJA 62:70 (13:16, 15:31, 10:18, 24:15)

Stadion: "Pjer Moroa" u Lilu. Sudije: Takaki Kato (Japan), Viola Đerđi (Norveška), Jan Vezo Dejvidson (Madagaskar).

SRBIJA: Raca, Čađo 5, Jovanović, Anderson 18, Stanković 4, Nogić 7, Janković 6, Katanić 2, Dugalić 7, Krajišnik 6, Đorđević 7, Smailbegović.

ŠPANIJA: Ortiz 6, Hil 2, Torens 7, Arauho 3, Kasas 10, Romero, Rodrigez 5, Kazorla 7, Vilaro 3, Gustafson 4, Hinzo 8, Konde 15.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati