Košarka

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

27. 06. 2024. 07:11 2

Topić 12. pik na draftu, otišao u najbolji tim Zapada

Srpski košarkaš Nikola Topić odabran je na NBA draftu sa 12. pozicije od strane Oklahoma siti Tandera.

Tander je nedavno razmenio svog doskora startnog plejmejkera Džoša Gidija i na taj način učinio ulogu primarnog organizatora igre slobodnom.

Australijanac je poslat u Čikago Bulse pošto je zatražio trejd - nezadovoljan jer je bio na klupi u finišu sezone, a izuzetno perspektivnom timu se ponovo pridružio bek Aleks Karuzo.

Topić je imao izuzetan start minule sezone u dresu Mege, pre nego što se vratio sa pozajmice u matičnu Crvenu Zvezdu.

Otad je doživeo dve povrede kolena - obe tokom utakmica sa Partizanom. Od skorašnje se još uvek oporavlja, a nije poznato tačno kada će se vratiti na parket.

Za Nikolu se verovalo da bi mogao da bude biran čak i sa bolje pozicije, ali su povrede delimično narušile njegove "akcije" pred draft. Topić je u proseku je beležio 18,6 poena i 6,9 asistencija u ABA ligi.

Od 2020. godine je član Zvezde - prvo kao član omladinskih kategorija crveno-belih, od pozajmica Slodesu, OKK Beogradu i Megi sve do prvog tima evroligaša. Topić je sa U18 reprezentacijom Srbije prošlog leta osvojio Evropsko prvenstvo, a perspektivni plej je proglašen najboljim igračem turnira.

Ovaj 19-godišnjak je najmlađi poenter ikada viđen u dresu Zvezde u ABA ligi i najmlađi košarkaš u istoriji Evrolige, a pridružiće se franšizi koja je minule sezone bila prvi nosilac Zapada zahvaljujući impresivnim izdanjima u regularnom delu sezone.

Tander je sezonu završio u drugoj rundi plej-ofa porazom od Dalas Maveriksa koje predvodi reprezentativac Slovenije Luka Dončić.

Ekipa koju je skrojio generalni menadžer Sem Presti je jedna od najmlađih u čitavoj ligi, ali već i najkvalitetnijih. Kanadski bek Šej Gildžus-Aleksander je prva zvezda tima, a istaknuti igrači su još i centar Čet Holmgren, krilo Džejlen Vilijams i još jedan Kanađanin - Lu Dort.

U prvom delu prethodne sezone su za Oklahoma siti nastupali i srpski reprezentativci Vasilije Micić i Aleksej Pokuševski, a obojica trenutno nastupaju za Šarlot Hornetse. Ranije je za Tander nastupao i nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, proslavljeni centar Nenad Krstić.

Košarkaš Mege Nikola Đuričić, drugi srpski predstavnik na draftu, nije prozvan u prvoj rundi. Druga je na programu u četvrtak uveče.

Atlanta Hoksi su sa prve pozicije odabrali Zakarija Risašea. Ovaj 19-godišnjak nastupa na poziciji krila, ugovorom je vezan za Asvel, a minule sezone je bio pozajmljen Burgu.

Drugi pik je Aleks Sar, francuski centar, koji će posle Perta zaigrati u dresu Vašington Vizardsa.

Hjuston Roketsi su imali treći izbor i iskoristili ga na kombo beka Kentakija Rida Šeparda. Ovaj momak je najbolji šuter za tri poena na čitavom draftu, pošto je prošle sezone imao neverovatnih 52 posto uspešnih šuteva sa spoljnih pozticija.

San Antonio Sparsi su uzeli šampiona NCAA košarke, beka Konektikata Stefona Kasla. Detroit Pistonsi su sa petog mesta angažovali krilo Rona Holanda, koji je prethodno igrao za Ignajt u razvojnoj Dži ligi, da bi Šarlot Hornetsi doveli "nebrušenog dijamanta" - francuskog krilnog centra Tiđana Salona.

Potom su birani doskorašnji centar Konektikata Donovan Klingan, koji će nositi dres Portland Trejlblejzersa, plejmejker Kentakija Rob Dilingem - kog su birali Sparsi, ali su ga momentalno trejdovali u Minesota Timbervulvse.

Najboljih 10 kompletirali su dvostruki igrač godine u koledž konkurenciji Zek Idi, koji će igrati za Memfis Grizlise i as Kolorada Kodi Vilijams - bek je nova uzdanica Jute Džez.

Čikago Bulsi su sa 11. pozicije birali američko-litvansko krilo Matasa Buzelisa, a potom su prozvana i sledeća imena:

Devin Karter (Sakramento Kingsi, Providens), Bab Karington (Portland Trejl Blejtersi – zahvaljujući trejdu sa Vašington Vizardsima, Pitsburg), Kelel Ver (Majami Hit, Indijana), Džered Mekejn (Filadelfija Seventisiksersi, Djuk), Dalton Kanekt (Los Anđeles Lejkersi, Tenesi), Tristan da Silva (Orlando Medžik, Kolorado), Džakobi Volter (Toronto Reptors, Bejlor) i Džejlon Tajson (Klivlend Kavalirsi, Kalifornija) za kompletiranih TOP20.

Evo i preostalih pikova prve runde:

Iv Misi (Nju Orleans Pelikansi, Bejlor), Deron Holms (Denver Nagetsi – trejd sa Finiks Sansima, Dejton), Ej-Džej Džonson (Milvoki Baksi, Ilavara), Kišon Džordž (Vašington Vizardsi – trejd sa Njujork Niksima, Majami), Pakom Dadije (Njujork Niksi, Ulm), Dilon Džouns (Oklahoma Siti Tander – trejd sa Vašington Vizardsima, Veber Stejt), Terens Šenon (Minesota Timbervulvs, Ilinoj), Rajan Dan (Finiks Sansi – trejd sa Denver Nagetsima, Virdžinija), Ajzea Kolijer (Juta Džez, Južna Kalifornija), Bejlor Šajerman (Boston Seltiks, Krejton).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati