Košarka

[ Izvor: Sport klub ]

25. 02. 2024. 02:48 0

Dvojica srpskih trenera ispisali NBA istoriju!

Srbi Igor Kokoškov i Darko Rajaković, jedini su košarkaški stručnjaci koji su proizvodi stranog košarkaškog sistema, a da su dobili priliku da rade kao glavni treneri u NBA.

U noći između petka i subote Pančevac i Čačanin su ispisali istoriju, pa smo u okršaju Atlanta Hoksa i Toronto Reptorsa videli prvu NBA utakmicu koju su vodili dvojica evropskih stratega.

Rajaković je glavni trener tima iz Ontarija, dok je Kokoškov u ekipi iz Džordžije pomoćnik Kvina Snajdera. Snajder, koji je i sam radio u Evroligi i bio pomoćnik u CSKA, isključen je zbog prigovora sudijama u drugoj četvrtini.

Poziciju glavnog trenera preuzeo je Kokoškov, nekadašnji selektor srpske reprezentacije i mogli smo da uživamo u duelu srpskih trenera. Na kraju je pobedu izborio onaj mlađi – Kanađani su pobedili 123:121.

Nisu dvojica trenera bili jedini predstavnici Srbije u ovoj NBA predstavi jer je na parketu bio kapiten “Orlova” - Bogdan Bogdanović.

- Prišao sam Darku i rekao sam mu: ‘Mislio sam da je ovo prvi put u istoriji da dvojica srpskih trenera vode NBA timove. Bilo je to baš kul. Međutim, ovo je loš trenutak za nas. Bez veze je kad izgubite na kraju - izjavio je posle utakmice Bogdanović.

Kokoškov je bio prvi evropski trener koji je samostalno vodio neki NBA tim, ali je sa Finiksom u sezoni 2018/2019 ostvario učinak 19-63, pa je dobio otkaz. Radio je i kao asistent u nekoiliko NBA timova. Kao trener u stručnom štabu Detroita osvojio je i šampionski prsten 2004. godine. U Atlanti je od 2023. godine.

Rajaković je trenersku karijeru započeo u mlađim kategorijama Borca iz svog rodnog grada, zatim je radio u mlađim selekcijama Crvene zvezde, bio je i u španskom niželigašu Espasio Torelodonesu. Od 2012. godine radi u SAD. U razvojnoj Dži ligi vodio je Tulsa Sikstisikserse, potom je bio pomoćni trener u Oklahoma Siti Tanderu i Finiks Sansima, pre nego što je 2020. došao u stručni štab Memfisa. Glavni trener Toronta postao je prethodnog leta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati