Košarka

Direktno.rs

23. 07. 2023. 15:07 59

Pešićeva đačka klupa i besmislice TERAJU Jokića, Kalinića, Micića...

Kako je Direktno.rs pisao još 31. marta, odavno je već kružila priča da Nikola Kalinić neće igrati za reprezentaciju ako je vodi Svetislav Pešić. Još tada smo napomenuli, da je gotovo sigurno da će isti stav imati i Nikola Jokić i Vasilije Micić. Razlog: Igrači jednostavno nisu spremni da ponovo prolaze sve kroz šta su prošli pred i u toku Evropskog prvenstva.

Sve je počelo na pripremama reprezentacije koje je najbolji igrač sveta Nikola Jokić razmišljao da napusti posle nekoliko dana. Naime, Pešić je svaki dan satima držao igrače u "đačkim klupama" dizajniranim ne za košarkaše, već za daleko niže fudbalere i puštao im razne video materijale. Igrači su posle tolikog sedenja u neadekvatnim uslovima jedva mogli da potrče i isprate treninge koji su sledili. Uz to, Pešić je uglavnom puštao video materijale iz njegove košarkaške biografije koji nisu imali puno veze sa realnošću. Tako je, najviše Jokiću, pokazivao kako je Nikola Mirotić iskakao na "piku" dok je on nekoliko meseci vodio Barselonu. Zašto bi bilo ko pokazivao nekome, ko je najbolji igrač na svetu, kako igra neko drugi - nikome nije bilo jasno.

Bilo kako bilo, Nikola Jokić nije verovao šta mu se dešava. Iako je svim srcem hteo da igra za Srbiju, Jokić je više u zbilji nego u šali pred drugim igračima govorio da će da ode sa priprema. Igrači, među kojima je prednjačio Teodosić, ubedili su ga da to ne radi.

Izbacivanje Teodosića, odnosno njegovo precrtavanje, bila je druga situacija koja je pretila da se ekipa raspadne. Zahvaljući najviše samom Teodosiću to je sprečeno. Naime, Pešić je želeo da organizuje sastanak najiskusnijih igrača bez Nikole Jokića. Teodosić je, kao kapiten, poslao poruku da je to pogrešno i da i Nikola mora da bude prisutan. Pre nego što je do sastanka došlo Pešić se zahvalio Teodosiću i poslao ga kući.

Na samom Evropskom prvenstvu Pešić je pokazao da ga je vreme odavno pregazilo, gradio je svoj autoritet time što je Jokića držao predugo na klupi, ponašao se na način koji nije primeren selektoru i na kraju je napustio igrače i nije se sa njima vratio u Beograd, nego je otišao u Miinhen, u kome i inače živi.

Sve to je trajno poremetilo odnos selektor - igrači. Zato će 99% Srbija ostati na prvenstvu bez svoje, u ovom trenutku sjajne petorke - Micić, Bogdanović, Kalinić, Jokić, Teodosić. Sva petorica igrala su sjajno ove godine, Teodosić najbolju sezonu u Virtusu i sigurno bi prihvatio poziv za Filipine kada bi na klupi sedeo neko drugi. Ovi momci uz Lučića, Gudurića, Nedovića, Smailagića, Petruševa... garantuju Srbiji borbu za medalju na Svetskom prvenstvu. Bez njih ćemo imati problem da prođemo grupu.

Postavlja se pitanje da li i ko ima pravo da se igra budućnošću srpske košarke. Domaći klubovi su na ivici da se javno pobune protiv načina na koji Savez radi, jer im preti gašenje. Aklamacijom je odbačena ideja Saše Danilovića da menja statut KSS-a ne bi li mogao da ostane i treći mandat. Još jedno veliko takmičenje bez medalje bi dodatno pogoršalo situaciju.

Rešenje je jasno. Svetislavu Kariju Pešiću se treba zahvaliti uz, naravno, obavezu da mu se isplati sav novac predviđen ugovorom - 400.000 evra po sezoni, plus auto, plus smeštaj i svi troškovi u hotelu "Crown Plaza". To mu pripada, pa mu pripada. Nije mali novac u pitanju, ali obrni-okreni, to je bacanje para u svakom slučaju.

Ako Pešić ostane selektor, a očigledno je da hoće, srpska košarka ide putem kojim su u ovih 11 godina prošli rukomet, odbojka i vaterpolo. Ukoliko bude smenjen, još uvek ima izgleda da se košarka spasi.

Da nam bar to ostane....

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 59

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati