Košarka

[ Izvor: Sport klub ]

19. 09. 2022. 10:36 0

Moćna Španija - da gledamo i da učimo

Na dva od tri poslednja velika takmičenja, košarkaška reprezentacija Španije nije došla kao deo kruga prvih favorita i – osvojila je zlato. Ako smo 2019. godine i znali da „namazane i iskusne Špance nikako ne treba otpisivati“, ovoj inkarnaciji Furije nisu davane nikakve šanse da dođe na presto. Predvođena mudrim Serđom Skariolom, Španija je rasla iz meča u meč, da bi u finalu savladala Francusku sa 88:76 za četvrtu evropsku krunu u istoriji.

Kako piše Sport klub, novinari, sportisti i treneri možda i prečesto koriste fraze, ali fraze su delom to i postale zbog svoje istinitosti. Evo, recimo „rasla iz meča u meč“ – skoro da fizički možemo da osetimo koliko je svakim novim mečom Furija bila još uverenija u to što radi, još čvršće povezana, još disciplinovanija u odbrani, svime time povećavajući šanse i za napadačku eksploziju.

Evo još jedne fraze: svaki put se neko drugi istakne. Španija je i nju obistinila na ovom Evrobasketu, a ima li boljeg primera od finalne utakmice.

Uanćo je promenio pet NBA timova u poslednjih trinaest meseci i daleko je od idealnog trenutka u karijeri, ali tek mu je 26 godina i možda mu baš ovo bude vetar u leđa. Tajfun u leđa, sudeći po 27 poena u finalu.

Disciplinovanost i strpljenje doneli su Špancima preokrete u prethodne tri utakmice, a sada su im omogućili da bez trzavica privedu utakmicu kraju – na jednocifrenom zaostatku, Francuzi su poslednji put bili na šest i po minuta do kraja.

Posle svega, šta reći nego – kapa dole Skariolu, kapa dole Rudiju koji plače od sreće u Ljuljovom dresu, kapa dole i Viliju Ernangomezu, za kojeg stvarno nikada ne bih pomislio da bi mogao da bude MVP nekog velikog takmičenja. I Lorenzu Braunu – možemo (s razlogom) da debatujemo o naturalizaciji igrača, ali nije slučajno to što je Braun verovatno najbolju košarku u karijeri igrao u prethodnih osamnaest dana. Nije ni slučajno što je odabran baš on, izbor koji je dočekan čuđenjem i prevrtanjem očiju.

Ma, kapa dole celom timu, i opet fraza koju su učinili istinitom – svi su učestvovali u osvajanju ovog zlata, šlaga na tortu savršenog reprezentativnog leta u kojem su španske selekcije uzele četiri zlatne i pet srebrnih medalja.

Da gledamo i da (sada mi) učimo, i da se nadamo da nam se analiza neće završiti na tome da smo „imali deset loših minuta“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati