Košarka

Milan Zarić

18. 09. 2022. 22:17 2

Španci na krovu Evrope: Trojkama razbili Francuze!

Košarkaška Evropa ima novog vladara! Sloveniju je na tronu zamenila Španija, koja je u finalu Evrobasketa savladala Francusku sa 88:76 i tako se okitila najsjajnijim odličjem!

Junak velike pobede "furije" bio je nestvarni Huančo Ernangomez, koji je "petlove" rešetao trojkama (šutirao je 7/9), pa je na kraju meč okončao sa 27 poena. Veliku podršku je imao od brata Vilija Ernangomeza, koji je došao do 14 poena, koliko je ubacio i Lorenco Braun (imao i 11 asistencija)

U redovima Francuske bolji od ostalih bio je Evan Furnije sa 23, do 16 je došao Tomas Ertel, međutim to na kraju nije bilo dovoljno da se dođe do pobede protiv Španaca.

Španija je, gledajući celokupan turnir, potpuno zasluženo osvojila zlato na Evrobasketu. Jeste "furija" imala kiks u grupi protiv Belgije, ali kako se prvenstvo bližilo kraju, tako je i četa Serđa Skariola dizala formu i bila najbolja kada je to bilo najpotrebnije - u mečevima za odličje.

Odigrali su Španci zrelo i kvalitetno meč za titulu, pogotovo u prvom poluvremenu. Od starta su nametnuli ritam, pa su rano i došli do osetne prednosti.

Već u prvom kvartalu je "furija" imala dvocirenu prednost (najviše plus 11), da bi Francuska tek za malo to uspela da smanji, pa je na prvi obavezan odmor otišla sa zaostatkom od devet poena - 23:14.

Međutim, u drugoj četvrtini, posebno u prvom njenom delu, "galski petlovi" su delovali kao razbijena vojska. Huančo Ernangomez je igrao kao u transu, pogađao je apsolutno sve, pa je prednost Španije konstantno rasla.

A koliko su Španci bili dominantni, dovoljno svedoči podatak da su imali čak plus 21 - 47:26. Ipak, Francuzi su uspeli da smanje ovaj veliki minus, napravili su seriju od 11:0, što im je omogućilo da sa 10 poena minusa uđu u drugo poluvreme.

I vratili su se potpuo Francuzi u trećoj četvrtini, prišli su na tri poena minusa, kada su svi pomislili da će se situacija zakuvati. Međutim, Španija je imala odgovor, nizala je poene, sredinom deonice otišla na plus 12, da bi na ulasku u poslednjih 10 minuta imala devet razlike - 66:57.

I sve su pokušali Furnije, Gober i drugovi ne bi li se vratili u meč, ali je na svaki njihov dobar potez usledio odgovor i ostanak Španije na "bezbednoj distanci". Sve što su Francuzi u ovoj poslednjoj deonici uspeli da urade, jeste da priđu na minus osam, ali je tada usledila nova serija, Španci su uspeli da odu na dvocifrenu prednost i da mirno privedu meč kraju.

Slavili su izabranici Serđa Skariola sa 88:76 i tako su se ponovo popeli na evropski tron... Sasvim zasluženo!

ŠPANIJA - FRANCUSKA 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19)

Dvorana: "Berlin Arena". Sudije: Ademir Zurapović (BiH), Boris Krejič (Slovenija), Martins Kozlovskis (Letonija).

ŠPANIJA: Brizuela 3, Braun 14, Dijaz 8, R. Fernandez 7, H. Fernandez 13, Garuba 2, V. Ernangomez 14, H. Ernangomez 27, Lopez-Arostegi, Para, Pradilja, Saiz.

FRANCUSKA: Albisi 1, Fal, Furnije 23, Gober 6, Ertel 16, Luvavu, Maledon, M'Baje, Okobo 9, Poarije 4, Tarpe 4, Jabusele 13.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati