Košarka

Direktno.rs [ Izvor: Vijesti.me ]

11. 09. 2021. 07:00 1

Zoran Čutura: Žoc menja raspored snaga u ABA ligi

Osamdesetih godina prošlog veka bio je jedan košarkaški gigant – Cibona, tim koji je vladao jugoslovenskom i evropskom scenom. Imala je Cibona nenadmašnog Dražena Petrovića, ali ne samo Mocarta, već i duge asove.

Jedan od njih, verovatno najomiljeniji od svih, bio je Zoran Čutura. Sjajni krilni igrač ostavio je veliki trag, ima četiri medalje sa velikih takmičenja u dresu SFR Jugoslavije, nakon karijere bio je i izuzetan novinar, a svakako sjajan sagovornik o košarkaškim aktuelnostima.

Čutura je ovih dana boravio u Crnoj Gori, bio je gost i voditelj književne večeri u Baošićima, na promociji nove knjige Borisa Dežulovića.

Košarka je, ipak, bila i ostala omiljena tema harizmatičnom Zagrepčaninu, legendi jugoslovenske košarke, a ABA liga dugogodišnji projekat koji spaja nekadašnju Jugoslaviju, sa svim manama i vrlinama.

- Prvo sam bio protiv ABA lige, gledajući s hrvatskog aspekta. Smatrao sam da u Hrvatskoj ima dovoljno igrača, klubova i kapitala da se napravi liga od osam članova, pa da se igra u četiri kruga. Onda sam je prihvatio kao neminovnost, ali i kao kvalitetan iskorak za hrvatske klubove. Uvek sam je posmatrao sa hrvatskog aspekta, mislim da nemam pravo da objedinjavam mišljenja o svima. Sada, kada su se potpisali ugovori za Evrokup, kada ABA liga praktično nema prohodnost ka evro-sceni, opet se pitam ima li smisla - kazao je Čutura za TV Vijesti.

U ABA ligi se koncentrisao eks-Ju kvalitet, ali, s druge strane, na nedavno završenim Olimpijskim igrama, bila je samo jedna selekcija sa ovih prostora. Umesto analize zbog čega je tako, a za koju bi trebalo vremena, usledila je Čuturina pohvala Sloveniji

- Da pričamo o onome što je bilo dobro - dajmo sve kredite Dončiću i Sloveniji. Imam razumevanja za igrače koji igraju u NBA, a ne odazivaju se za nacionalne timove, ali da ne dužim sada. U svakom slučaju, utakmica Slovenija – Francuska u polufinalu Igara bila nešto najbolje što je sport ponudio u poslednjih možda i pet godina. Ponudila je sve – i dramu, i greške, i dobre potezu, i odlučila je jedna lopta. Bio sam presrećan sedam dana posle tog meča.

Crvena zvezda uglavnom osvaja trofeje, ali bi dolazak Željka Obradovića u Partizan mogao da donese novi raspored snaga...

- To je zanimljiv spoj, zaoštriće se konkurencija u vrhu ABA lige.

Na konstataciju da se čini da košarka nije popularna kao što je nekada bila i da bi to mogao da bude dugoročan problem, Čutura je objasnio zbog čega je takav trend u Hrvatskoj.

- Deca se opredeljuju za sportove u kome su pobednici. U Hrvatskoj su to vaterpolisti, rukometaši, pa i fudbaleri... Košarka nije imala uspeha odavno, imidž je dosta negativan... Slučajno sam saznao da su rukometaši Hrvatske imali osam dvometraša u reprezentaciji, to se 80-ih godina ni slučajno ne bi dogodilo, svi bi oni bili u košarci.

A da bi košarka bila još jača na eks-Ju sceni, potrebno je i više jakih centara, povratak Bosne, Cibone, Splita... Da li će se ta vremena vratiti, teško je prognozirati, s tim da su se i vremena promenila – nekada je, u doba socijalizma, igračima bilo zabranjeno da idu iz zemlje pre 28. godine, podseća Čutura.

- Danas je to drugačije, čim se ukaže ponuda svi odlaze – i oni koji bi trebalo da idu, i oni koji ne bi. Ali, sami smo to tražili, priključili smo se tržištu, a da nismo znali šta znači to tržište. Ako ne možeš da sprečiš medicinsku sestru, dimnjačara ili gitaristu da odu u bogatiju zemlju, ne možeš ni košarkaša.

I svi oni sanjaju – NBA ligu...

- NBA jede sve, na žalost ili na sreću. Uzima sve – i kvalitet, i nešto što će možda biti kvalitet, i ono što je perspektivno. Osiromašuju sve, pa i ABA ligu, koja je izlog za igrače, a koji su već sa 14 godina podvučeni debelim flomasterom u beležnici NBA skauta.

Ali, kada se sve sabere i oduzme, kakva god vremena da su, poruka koju je legendarni sportista uputio najmlađima kratka je i jasna:

- Bavite se nečim, ne mora da bude košarka. Izađite iz soba, skinite se sa kompjutera, trčite i loptajte se, bilo gde i bilo s kim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati