Košarka

13. 05. 2021. 11:32 2

Klubovi traže zatvorenu Evroligu i ukidanje Evrokupa

Klubovi vlasnici Evrolige tražili su potpuno zatvaranje ovog takmičenja od sezone 2023/24. i ukidanje Evrokupa koji je samo teret jer košta sedam miliona evra a donosi zaradu od tri miliona evra.

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu prisiljen je da napusti dizajn takmičenja koji je pokušao da nametne, a koji je želio sve zatvoreniju Evroligu od sezone 2023/24, ali sa propozicijama promocije i ispadanja iz druge lige koja bi bila Evrokup. Ova se formula se neće ostvariti zbog pobune dobrog dela vlasničkih klubova, koji su pre nekoliko nedelkja zapretili smenom Bertomeua ako im ne dozvoli da direktno intervenišu u upravi, prenosi "El Mundo Deportivo".

Jedan od zahteva klubova vlasnika je ukidanje Evrokupa koji košta oko 7 miliona evra a zarađuje manje od 3 miliona. Timovi vjeruju da bi novac koji bi se uštedeo drugog ECA takmičenja mogli podeliti sami kako bi poboljšali svoju finansijsku konstrukciju.

Ideja je da sve ekipe koje započnu tu sezonu već imaju neodređeno mesto i da ne postoji više mogućnost naknadnog ulaska, čak ni iz Evrokupa. Evroliga bi tako postalo privatno takmičenje u NBA stilu, u koje bi novi klub mogao da uđe samo po pozivu i da zameni nekog od postojećih u slučaju da ispuni sve finansijske uslove.

Mundo Deportivo podseća da je glavni interes ECA prilikom osnovanja Evrokupa bio politički, namera je bila da se uzmu timovi iz FIBA Lige šampiona. S druge strane, omogućilo joj je da kaže da Evroliga nije zatvoreno takmičenje, pa španski list ne isključuje mogućnost da Bertomeu sada iskoristi Evrokup kao ulog u pregovorima o miru sa FIBA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati