Košarka

Direktno.rs [ Izvor: KSS ]

16. 04. 2020. 11:29 0

Preminula Bojana Milošević Brnad, naša čuvena košarkašica

Srpska i regionalna košarka tuguju posle smrti Bojane Milošević Brnad (54). Proslavljena jugoslovenska košarkašica preminula je u Beogradu i sahranjena u krugu porodice, na groblju Orlovača.

Stameni krilni centar preselio se u večnost, a status legende zaslužila je odavno, osamdesetih godina, kada je pronosila slavu naše igre pod obručima širom planete. Ostaće upamćena kao jedna od perjanica slavnih "srebrnih devojaka" u dresu sa državnim grbom, koje su bile vicešampionke na takmičenjima poput Olimpijskih Igara (Seul 1988), Svetskog prvenstva (Kuala Lumpur 1990), Evropskog prvenstva (Kadiz 1987. i Tel Aviv 1991). Bila je i ponosna vlasnica zlatnog odličja sa Univerzijade (Zagreb, 1987) i bronze (Kobe 1987).

Bojana Milošević je rođena u Kraljevu 29. novembra 1965. godine, a raskošan talenat devojčice visoke 188 centimetara, uočen je još dok je nosila dres matične Sloge i učestvovala na republičkim letnjim kampovima.

Veoma brzo je postala standardna članica mlađih reprezentativnih selekcija, a prvu medalju osvojila je na kadetskom EP u Finskoj (1982) kada su mlađane "plave" bile vicešampionke… Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu za juniorke u Toledu je prigrlila zlato, a na SP u Kolorado Springsu, Bojana i drugarice osvojile su bronzu.

Ubrzo je stasita Kraljevčanka kročila i na veliku klupsku scenu, postavši prvotimka najtrofejnijeg domaćeg tima, Crvene zvezde, te je nastavila trofejni niz crveno-belih. U analima naše elitne klupske košarke ostalo je upisano epsko finale domaćeg šampionata 1989. godine, majstorica Crvena zvezda – Elemes u krcatom "Pioniru", kada je Bojana od postignutih 35 poena, zabeležila u drugom poluvremenu čak 25! I donela timu sa Malog Kalemegdana titulu posle osam godina pauze.

Upravo ovih dana, tačnije 18. aprila, biće tačno 31 godina od te Zvezdine titule i te utakmice, o kojoj navijači crveno-belih pričaju sa ogromnom strašću i dan danas. A taj najnoviji jubilej, nažalost, Bojana nije dočekala.

Pored blistavih partija u reprezentativnom dresu, bogato košarkaško umeće demonstrirala je i kao prvotimka Voždovca, a kasnije i inostranih klubova, u Italiji i Grčkoj…

- Bila je veliki, uporni borac pod obručima, pouzdani poenter, podjednako snalažljiva i vešta na pozicijama centra, krilnog centra i po potrebi, krila… Neka joj je večna slava i hvala za sve šta je učinila za srpsku, jugoslovensku i svetsku košarku! - navodi se na sajtu Košarkaškog saveza Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati