Košarka

Milan Zarić

21. 11. 2019. 21:01 0

ZVEZDA POBEDILA U Kaunasu prekinut niz poraza

Košarkaši Crvene zvezde su prekinuli niz od tri poraza u Evroligi, jer su u 10. kolu elitnog takmičenja u gostima savladali Žalgiris sa 61:59. Trenutak odluke dogodio se 15 sekundi pre kraja, kada je Lorenco Braun postigao ključni poen.

Crveno-beli su dočekali duel sa litvanskim šampionom u veoma lošem raspoloženju, budući da su poslednja tri meča u elitnom takmičenju izgubili (od Reala, Asvela i Albe), ali su u Kaunasu uspeli da se trgnu i da dođu do značajne pobede. Na taj način su ostvarili treći trijumf, pa su pobegli sa dna tabele.

Vodili su izabranici Andrije Gavrilovića gotovo u celom drugom poluvremenu, međutim lošim rešenjima su omogućili Žalgirisu da preokrene i da dođe u situaciju da pobedi. Imali su domaći tri poena prednosti u poslednjem minutu, ali crveno-beli su znali da odgovore i tako su naneli Litvancima četvrti vezani poraz. Junak pobede je bio Lorenco Braun, koji je u finišu postigao odlučujuće poene (imao ih je 12 na kraju), dok je Bili Beron na kraju bio najefikasniji sa 14 poena.

Nije dobro počeo meč za Crvenu zvezdu, koja nije na početku uspela da nametne željeni stil igre, pa je domaćin za tili čas stekao šest poena prednosti (10:4). I to je bio samo uvod u dalju dominaciju litvanskog šampiona, čiji su igrači u prvoj četvrtini bili i te kako raspoloženi u šutu.

Beron je pokušao da dalekometnim hicima drži Zvezdu u igri, međutim odgovor su imali domaći, pa su preko Grigonisa i Volkama čuvali prednost. Na prvi obavezni odmor su otišli sa pet poena viška (21:16). Kako su crveno-beli igrali u odbrani, prednost Žalgirisa je mogla da bude mnogo veća.

Nisu imali izabranici Andrije Gavrilovića rešenje za igru Žalgirisa, ali se to u drugom kvartalu promenilo, kada se i učinilo da bi tim sa Malog Kalemegdana mogao da prekine seriju od tri vezana poraza u Evroligi.

Zaigrali su košarkaši Zvezde mnogo bolje u odbrani, što se odmah odrazilo na nešto bolji protok lopte u napadu i rezultat je odmah bio tu. Raspoloženom Beronu se priključio Braun, Kuzmić je bio dobar pod košem, pa su Beograđani na polovini drugog kvartala došli do preokreta.

Do kraja poluvremena se praktično igralo poen za poen, ali gosti nisu davali Žalgirisu da eventualno uzvrati udarac, pa je srpski prvak na poluvreme otišao sa prednošću od dva poena, što je crveno-belima davalo šansu da mogu do iznenađenja u Kaunasu i prekida crnog niza.

Pokušali su domaći u trećoj četvrtini da preokrenu, međutim igrači Zvezde su odbili sve nalete i nekako su čuvali prednost. Nije ona bila velika, ali ni beznačajna, pogotovo što je ceo meč protekao u veoma tvrdoj igri, pa su i jedan koš, skok, uhvaćena lopta mogli da presude.

Nisu se crveno-beli dali, već su sa plus jedan ušli u poslednjih 10 minuta, tokom kojih je navijačima u Kaunasu bilo garantovano uzbuđenje. Njega je i bilo, jer su košarkaši Zvezde na tri minuta pre kraja ispustili plus pet, što su domaći iskoristili da posle trojke Ulanovasa povedu sa tri poena prednosti, međutim to nije bio kraj drame.

Faje i Odžo su na dva minuta pre kraja doneli gostima egal (56:56), što je bio samo nagoveštaj burne završnice. A u njoj su se bolje snašli gostujući košarkaši, koji su pogađali ključne šuteve i na kraju su pogotkom Lorenca Brauna i košem Berona sa linije slobodnih bacanja došli do pobede od 61:59.

U narednom kolu će crveno-beli igrati u četvrtak protiv Valensije na svom parketu, dok će Žalgiris u goste Albi.

ŽALGIRIS - CRVENA ZVEZDA 59:61 (21:16, 10:17, 15:14, 13:14)

Dvorana: "Žalgirio arena". Gledalaca: 14.033. Sudije: Danijel Jerezuelo, Ane Panter, Robert Viklicki.

Žalgiris: Vokap 7, Lekavičijus 9, Hejs 1, Jankunas 2, Lukošunas, Milaknis 3, Geben, Jokubaitis, Ledej 5, Lendejl 10, Grigonis 11, Ulanovas 11.

Crvena zvezda: Kuzmić 3, Čović 3, L. Braun 12, Davidovac 4, Lazić 2, Faje 5, Beron 14, Dobrić 6, Dženkins 6, Simanić 2, Jovanović, Odžo 4.

EVROLIGA, 10. KOLO

ČETVRTAK

Žalgiris - Crvena zvezda 59:61

Alba - Olimpijakos 80:99

Armani - Efes 76:81

Valensija - Himki 89:84

PETAK

20.30 Bajern - Panatinaikos

20.45 Asvel - Fenerbahče

21.00 Barselona - Makabi

21.090 Baskonija - Zenit

21.00 Real - CSKA

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati