Fudbal

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 10. 2024. 08:03 0

Zvezda izgubila 2 puta na sudu od Marka Miškovića: Uzela 15 pozajmica, sad mora da mu vrati 3 miliona evra plus kamate

"Mera invest", firma Marka Miškovića, tužila je Fudbalski klub Crvena zvezda i dobila ga na sudu - i to najmanje dva puta. Klub sa Marakane je tako dužan da svom bivšem finansijeru i članu uprave isplati tri miliona evra, ali i zateznu kamatu za oko 10 godina.

Firma "Mera invest", koja je u stopostotnom vlasništvu Marka Miškovića, sina vlasnika Delte Miroslava Miškovića, tužila je Srbiju na Vašingtonskoj arbitraži, a prema nezvaničnim podacima, dobila je odštetu u iznosu od oko 30 miliona evra. Mišković je, međutim, odlučio da tuži i Fudbalski klub Crvena zvezda, a Nova.rs imala je uvid u dve presude Privrednog apelacionog suda u Beogradu. Obe su donete u njegovu korist, a poslednja je izvršna od 15. jula ove godine.

Mišković platio Zvezdin dug od 620.000 evra

Kako je došlo do toga? Marko Mišković svojevremeno je bio u upravi kluba, a njegova firma "Mera invest" se čak 2011. godine obavezala da će "Univerzal banci" vratiti Zvezdin dug od 620.000 evra (70.067.316 dinara), ukoliko klub to ne bude mogao da uradi. Firma Miškovića je taj novac, kako je predviđeno ugovorom, i oročila na računu pomenute banke, a kako Zvezda nije vraćala dug, on je naplaćen iz tih sredstava "Mere invest".

Mišković je potom 2016. godine od Zvezde tražio da vrati novac, ali je ovaj fudbalski klub tada tvrdio da mu je "otežana likvidnost", te da će dugovanje namiriti od prvog očekivanog priliva. Prolazile su godine, a to se nije dogodilo. Zato je Mišković odlučio da tuži Zvezdu i dobio je pred Privrednim sudom u Beogradu.

Zanimljivo je da je na suđenju Zvezda tvrdila da joj je Mišković oprostio dug, iako je ranije, 2018. godine, potpisala, odnosno potvrdila da je upoznata sa postojanjem duga. Sa druge strane, u presudi se navodi da ne postoji nijedan dokaz da je Miškovićeva "Mera invest" oprostila dug.

Privredni sud doneo je odluku u korist "Mere invest", a Zvezda je uložila žalbu. Ona je, međutim, odbijena, a presuda potvrđena. Kako u njoj piše, Zvezda je dužna da Miškovićevoj firmi isplati 70.067.316 dinara, odnosno 620.000 evra, kao i zateznu kamatu koja se obračunava od 17. marta 2013, pa sve do dana isplate. Takođe, klub iz Ljutice Bogdana dužan je da Miškoviću nadoknadi i troškove parničnog postupka, i to u iznosu od 1.182.790 dinara, ponovo sa zateznom kamatom od dana izvršnosti presude do isplate.

Još jedna presuda u korist Miškovića

Ovde, međutim, nije kraj velikodušnim pozajmicama koje Zvezda nije vratila.

U drugoj tužbi u koju je Nova.rs imala uvid navodi se da je "Mera invest" sa Zvezdom sklopila 15 ugovora o zajmu u periodu od oktobra 2008. do juna 2010. godine, čija je ukupna vrednost 2.437.633 evra u dinarskoj protivvrednosti (228.955.725 dinara).

Zvezda se obavezala da će dug vratiti u roku od 180 dana, a jedini izuzetak bio je ugovor potpisan 2009. godine, za koji je obećala da će ga vratiti u roku od šest meseci, u dinarima, ali po kursu evra na dan pozajmice.

Ipak, ovaj rok je menjan, a konačni datum do kog je Zvezda trebalo da vrati dugove je 20. oktobar 2010. godine.

Upravo tog dana, "Mera invest" i Zvezda zaključili su Ugovor o regulisanju odobrenih zajmova, kojim je utvrđeno da postoji dug, te da je novi rok za njegovo vraćanje 20. april 2011. godine, ali se i on, zaključenjem Aneksa, pomerio na 30. decembar 2015.

Dug nije vraćen, zbog čega je "Mera invest" 17. februara 2016. godine Zvezdi uputila poziv za vraćanje zajma, ali se fudbalski klub ponovo pozvao na otežanu likvidnost, a dve godine kasnije, vratio je iznos od 18.940.000 dinara - što nije ni blizu celokupnog duga.

Privredni sud je, po Miškovićevoj tužbi, odredio da Zvezda njegovoj firmi treba da isplati 2.237.743 evra, sa zateznom kamatom od 31. decembra 2015, kao i kamatu za dug od 79.078.705 dinara, takođe sa zateznom kamatom.

Zvezda se ponovo žalila, ali je Apelacioni privredni sud i ove žalbe odbio i potvrdio presudu.

Mišković finansirao dva kluba, viđen za potpredsednika FSS

Marko Mišković bio je u upravljačkoj strukturi Fudbalskog kluba Crvena zvezda od 2006. do 2009. godine. Konkretno, bio je potpredsednik kluba i njegov glavni finansijer.

Pre više od decenije, iz Zvezde su tvrdili da se "Marko sa zadovoljstvom odrekao pozajmice".

- Marko se sa zadovoljstvom odrekao pozajmice. Tako je na najbolji mogući način pokazao koliko je lojalan Zvezdi. To opet dokazuje da nijednog trenutka nije imao aspiracije da kupi klub, kao što se spekulisalo. Velika je šteta što je podneo ostavku, bio je idealan za dugogodišnjeg predsednika - izjavio je 2009. Branimir Babarogić, nekadašnji član Zvezdine komisije.

Nakon Zvezde, Mišković je bio finansijer Napretka iz Kruševca. Prema informacijama Sport kluba koje su objavljene krajem septembra ove godine, viđen je za potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije. Takva odluka još nije doneta.

Inače, račun "Mere invest" je u blokadi od 8. oktobra 2019. godine. Kako piše na sajtu Narodne banke Srbije, iznos blokade je tačno 692.842.087 dinara, odnosno 5,9 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati