Fudbal

D. Ljutić

18. 08. 2024. 20:40 9

LIGAŠKA ESKURZIJA Za čije babe zdravlje se igra fudbal u Srbiji?

Zbog činjenice da stadioni nekolicine klubova ne ispunjavaju superligaške standarde ili su radovi na uređenju travnate podloge na tim objektima u jeku, od 16 timova u Superligi Srbije samo pet je sezonu počelo na svom terenu, dok su ostali bili prinuđeni da se sele, neki i po više stotina kilometara. Nagađanja o reformi srpskog fudbala samo stvaraju privid normalnosti u Fudbalskom savezu Srbije. Jer, kada bi se među tim ekspertima i analitičarima našao i poneki znalac fudbala, sigurno bi se poveo spor oko toga zašto sve to nije urađeno mnogo ranije. Logično samim tim i razumno. Ali ne i za Srbiju.

Ako želimo bolji kvalitet, ako želimo vrhunske rezultate, ako želimo da naši igrači ne koštaju 20 ili 30 hiljada evra, već da koštaju milione, onda moraju da se stvore uslovi za tako nešto. Nužno je da se obezbedi infrastruktura, jer ne možete doći na gostovanje, a da nemate tople vode u svlačionicama i da nemate osnovnih uslova za fudbalere. Pre svega da nemate svoj stadion. Ili da su igrališta sa tribinama napravljena bez građevinske dozvole pa publika ulazi na svoju odgovornost.

Moglo bi slobodno da se kaže da je fudbal igra koja je nepredvidljiva, ali to se kod nas, nažalost, odnosi samo na najjaču ligu. Derbi petog kola Superlige između Čukaričkog i Crvene zvezde odigran je u četvrtak, a domaćin susreta, pomalo iznenađujuće, bilo je Pančevo. Odnosno stadion Železničara. Krajnje neuobičajeno, ali zvaničan razlog je loš kvalitet terena na Banovom brdu, što se najbolje videlo u nedavnom okršaju "brđana" i Vojvodine.

Iako stadion Čukaričkog ne spada pod mnogobrojne na kojima se vrše radovi, sada se i kuća "brđana" seli u tu kategoriju i eventualno može doći do sanacije terena. U slučaju da do toga ne dođe, ova selidba može sa sobom doneti kontroverze. I već su krenule. Zato što se fudbal u Srbiji već decenijama nalazi na samoj granici legalnog i poštenog. Ne svojom krivicom, Crvena zvezda tako neće imati nijedno istinsko gostovanje u Superligi Srbije sve do devetog kola i meča sa Partizanom u Humskoj.

Fudbal je igra koja u Srbiji prvenstveno služi za malverzacije, krađe, mobilisanje navijača kada je potrebno, pranje para, utaje poreza, tek ponekad za igranje, ali već pokaznu činjenicu da je fudbal u Srbiji uništen teško da će neko od zvaničnika da prizna. To neće proći. Ali, otkuda onda zaključak o propadanju ako su svi zadovoljni i ako se svi ponašaju racionalno u skladu sa svojim posebnim interesima? 

Elitni fudbal igraće se i u Užicu neko vreme, tamo će lučanska Mladost biti domaćin dok se teren u Lučanima ne uskladi sa standardima. Mladost je u prvoj rundi prvenstva ugostila ekipu OFK Beograda. Kada smo već kod "romantičara", povratnik u najviši rang srpskog fudbala kao domaćin će ove sezone igrati u Zaječaru. Jer, OFK Beograd je izuzetno popularan u Zaječaru i ima armiju navijača?

Novajlija u ligi Tekstilac iz Odžaka ne samo da nema travnatu podlogu za standarde superlige, već i kompletan stadion, te će ove sezone igrati na 40 kilometara udaljenoj Bačkoj Palanci, na objektu "Slavko Maletin - Vava". 

Sve nekako izgleda spremno za nekrolog srpskom fudbalu. Ovde se obećava državna pomoć bogatijim delovima stanovništva, tj. izgradnja stadiona za fudbalske profesionalce u situaciji kada veliki broj škola i bolnica po Srbiji nema ni pristojne klozete.

Ali, na školskim toaletima ne možeš da se "ugradiš" toliko kao na stadionima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati