Fudbal

M. Z.

25. 06. 2024. 19:55 0

Austrija nokautirala Holandiju, Francuzi podbacili!

Fudbaleri Austrije su napravili malo iznenađenje u poslednjem kolu grupe D Evropskog prvenstva, budući da su sa 3:2 savladali Holandiju, što im je, ispostavilo se kasnije, donelo prvo mesto u grupi! A do liderske pozicije su došli zahvaljujući remiju Francuske protiv Poljske (1:1), nakon čega će "petlovi" sa drugog mesta dalje.

Holandija je meč sa Austrijancima dočekala u dobroj poziciji, budući da je imala bod više od rivala, pa je mogla i da kalkuliše, budući da joj je i remi donosio drugu poziciju.

Ali, već na samom početku meča se moglo videti da neće baš sve ići kako su to planirali izabranici Ronalda Kumana. Jer, Austrija je odlično ušla u meč i do prednosti je došla već u šestom minutu. Tada je loptu u kazneni prostor poslao Pras, očajno je reagovao Donjel Malen i poslao je loptu u mrežu Barta Verbrugena za 1:0 za Austriju.

Pokušali su Holanđani da se vrate u prvom poluvremenu, pa su tako u velikim šansama najpre bili Tijani Rajnders, a onda i Donjel Malen, međutim lopta je odlazila u oba navrata pored gola.

Šansu je u finišu poluvremena imao Marsel Zabicer, čiji je udarac zaustavio Verbrugen, da bi u 42. minutu neprecizan bio Memfis Depaj, pa se rezultat do kraja poluvremena nije menjao.

Ali se to zato desilo već u 47. minutu. Ćavi Simons, koji je dobio šansu u 35. minutu, dodao je loptu do Kodija Gakpa - napadač Liverpula se lepo namestio i još lepšim udarcem je pogodio mrežu Austrije za 1:1.

Nije dugo egal bio na snazi - sve do 59. minuta, kada je ponovo Austrija povela. Tada su Austrijanci odigrali sjajnu akciju, Zabicer je dodao do Griliča, koji je centrirao sa leve strane pravo na glavu Romana Šmita, koji je pogodio za novu prednost - 2:1.

Bili su svesni Holanđani da moraju da bace sve karte na napad, pa je stoga i Kuman u 72. minutu u igru uveo Vauta Veghorsta. Visoki napadač mu se odužio, pa je šest minuta kasnije odlično skočio, glavom je dodao do Memfisa Depaja, koji je uspeo da savlada Penca i poravna na 2:2.

Delovalo je u tim momentima da je psihološki momentum na strani Holandije, ali... Austrijanci su pokazali i u 81. minutu koliko su psihološki snažni, pa su u 81. minutu i treći put došli do prednosti - 3:2! Baumgartner je dobio loptu na ivici kaznenog prostora, video je da je protrčao Zabicer, dodao mu pravovremeno loptu, a vezista Dortmunda je rutinski pogodio novo vođstvo.

Austrija je u finišu još jednom tresla mrežu rivala, Lajner je pogodio u 83. minutu, ali slavlje nije dugo trajalo, pa je rezultat ostao na snazi. Nije mnogo Austrija zbog toga tugovala, jer je zahvaljujući neverovatnom raspletu sa prvog mesta otišla dalje.

 

A prvo mesto je uzela zahvaljujući iznenađujućem remiju Francuske protiv Poljske - 1:1. "Petlovi" su dočekali meč protiv već otpisanih Poljaka i delovalo je da bi mogli do rutinske pobede, ali...

Dugo su se izabranici Didijea Dešana mučili da pronađu rešenje, iako su bili bolji i stvarali su šanse. Najviše je to u prvom poluvremenu radio Kilijan Mbape, tukao je iz različitih pozicija, no nijednom nije u uvodnih 45 minuta uspeo da matira Skorupskog.

Mbape je imao veliku šansu i u 49. minutu, kada je ponovo golman Poljske izašao kao pobednik. Ali, spasa u 56. minutu nije bilo. Tada su Francuzi dobili penal posle faula koji je napravio štoper Arsenala Jakub Kivior. Loptu je na belu tačku postavio Mbape, koji je mirno poslao loptu uz desnu stativu za 1:0.

Međutim, nisu uspeli "petlovi" da do kraja zadrže prednost. Jer, pao je u 74. minutu Karol Sviderski u kaznenom prostoru, sudija Gvida je posle konsultovanja VAR-a dosudio penal, a Levandovski je iz dugog pokušaja matirao golmana Francuske za konačniih 1:1.

HOLANDIJA - AUSTRIJA 2:3 (0:1)

Stadion: Olimpijski u Berlinu. Gledalaca: 68.363. Strelci: Gakpo u 47. i Depaj u 75. minutu za Holandiju, a Malen (autogol) u 6, Šmid u 59. i Zabicer u 80. za Austriju. Sudija: Ivan Kružlijak (Slovačka). Žuti kartoni: Poš, Vimer, Kerfeld (Austrija).

HOLANDIJA: Verbrugen - Gertruida, De Vraj, Van Dajk, Ake (od 65. Van de Ven) - Rajnders (od 65. Vajnaldum), Shauten, Verman (od 35. Simons) - Malen (od 72. Veghorst), Depaj, Gakpo.

AUSTRIJA: Penc - Poš, Veber, Linhart (od 62. Kerfeld), Pras - Zajvald, Grilič (od 62. Lajmer) - Vimer (od 62. Baumgartner), Zabicer, Šmid (od 90+2. Vajman) - Arnautović (od 78. Gregorič).

FRANCUSKA - POLJSKA 1:1 (0:0)

Stadion: "Signal Iduna Park". Gledalaca: 59.728. Strelci: Mbape (penal) u 56. minutu za Francusku, a Levandovski (penal) u 79. za Poljsku. Sudija: Marko Gvida (Italija). Žuti kartoni: Rabio (Francuska), Zalevski, Probjerž, Davidovič, Sviderski (Poljska).

FRANCUSKA: Menjon - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Čuameni (od 81. Fofana), Kante (od 61. Grizman), Rabio (od 61. Kamavinga) - Dembele (od 86. Kolo Muani), Mbape, Barkola (od 61. Žiru).

POLJSKA: Skorupski - Bednarek, Davidovič, Kivior - Frankovski, Moder, Zjelinski, Zalevski (od 68. Skoraš) - Šimanski (od 68. Sviderski), Urbanski - Levandovski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati