Fudbal

[ Izvor: Branko Spasojević/Sportklub ]

30. 08. 2023. 16:37 4

Odlazak Vučelića: Sedam godina stradanja Partizana

Partizan od pretposlednjeg avgustovskog dana 2023. nema predsednika - Milorad Vučelić, oko podneva, doneo je odluku o definitivnom povlačenju. I ozvaničio je "Novostima", listu u kojem šest godina obavlja poslove najodgovornijeg urednika.

- Funkcija predsednika Partizana bila je za mene velika čast, teška dužnost i obaveza. Vršio sam je dugo godina, radeći u okviru statutarnih ovlašćenja, po najvećoj i najboljoj meri svojih mogućnosti. Teška srca i mirne savesti - više ne mogu. I zato podnosim ostavku na položaj predsednika i izražavam veliku zahvalnost saradnicima i svima onima koji su mi, u ovim za Partizan složenim vremenima, pomagali - naveo je Milorad Vučelić u obrazloženju dostavljenom skupštinskom sazivu i listu, na čijem je čelu.

Posle nepunih sedam godina na vrhu fudbalske institucije, Vučelić odlazi iz Humske. Dan uoči revanš meča sa Nordšjelandom i najavljenog velikog protesta i marša navijača Partizana od Terazijske česme do stadiona. Dobro obavešteni tvrde – nije slučajno! Od 24. oktobra 2016. Milorad Vučelić je i zvanično bio predsednik crno-belih. Partizan je od tada, uz mali "zastoj", isključivo sledio liniju strmoglavog pada. Na svim poljima.

Rezultatski, pod Vučelićevim vođstvom, crno-beli su u sedam sezona jednom bili šampioni i osvojili četiri pehara pobednika Kupa Srbije. Od nezaboravnog maja 2017, kad je predvođen Markom Nikolićem, Partizan prigrabio poslednji šampionski lovor, istovremeno i duplu krunu, uspevao je do 2019. da sportske neuspehe zabašunari odbranama trofeja u najmasovnijem takmičenju unutar fudbalskog sistema Srbije.
Od tada i pobede nad Crvenom zvezdom pod vođstvom Sava Miloševića, crno-belih nema na pobedničnoj stazi. Daleko od pehara i velike scene, maja 2023. okončali su jednu od najneuspešnijih sezona u domaćim takmičenjima - na četvrtom mestu superligaškog karavana i u šesnaestini finala Kupa Srbije.

Uprkos sve glasnijim povicima "Uprava napolje..." i "Vučela, odlazi", predsednik fudbalskog kluba i zvanično prvi čovek sportskog društva, tek u smiraj avgusta 2023. sakuplja lične stvari u jednoj od luksuznih kancelarija stadiona u Humskoj. Po naređenju sa Andrićevog venca, ili sopstvenom voljom, nije teško pretpostaviti…

Urušavanje Partizana traje godinama. Uoči imenovanja za predsednika, Vučelić je i nepuna dva leta obavljao poslove potpredsednika kluba, zvanično zaduženog za odnose sa medijima. Najpre, uz Ljubišu Tumbakovića i Vojislava Nedića, kao jedan od najbližih saradnika Zorana Popovića, potom i u vakuumu vlasti jurišnik na upražnjeno mesto. Rascep dotadašnjeg jedinstvenog saziva i sukob kumova, Novaka Nedića i Miloša Vazure, uz neviđene klanovske borbe i više nego ružne scene, lansirao je Milorada Vučelića na čelo Partizana.
Iz drugog pokušaja, crno-beli su 24. oktobra 2016. dobili predsednika. Za izbor Vučelića, glasalo je 30 od ukupno 65 delegata. Trojica prisutnih, neophodnih za kvorum, bili su uzdržani.

Uz pravnu pomoć prof. Vladimira Vuletića, idejnog tvorca statutarnih rešenja o skoro nesmenjivosti predsednika i UO, Vučelić se uspešno odbranio od optužbi struje okupljene oko Novaka Nedića o pravnom nasilju tokom izbora i dva sporna mandata. Retko ko je verovao u situaciji opšte raspolućenosti crno-bele porodice i katastrofalnih rezultata na sportskom polju da će Vučelić, od tada, spojiti šest godina, deset meseci i šest dana na čelu Partizana.

Ključnu ulogu, javna je tajna, imao je državni vrh. Bez podrške vrhovnog autoriteta, danas stacioniranog na Andrićevom vencu, Vučelić ne bi imao snagu ni za približno moćan i uticajan mandat. Praktično, oročen i predodređen za minimiziranje Partizanove moći u domaćim okvirima... Do poraznosti i opšteg razočaranja crno-bele porodice.
Uprava Zorana Popovića, na čijem talasu je Milorad Vučelić stigao u Partizan, zatekla je klub na prvom mestu superligaške tabele, uz jasnu projekciju da se domogne Lige šampiona. Spekulisalo se o dugu od osam miliona evra i reprogramu za izmirenje u naredne dve godine. Naravno, ništa od gromoglasnih obećanja nije realizovano - Partizan će jesen 2023. dočekati daleko od Evrope, obezglavljen i dotučen, bez ideje kako dalje. O dugu nema zvaničnih podataka, javnost licitira o vrednostima između 20 i 30 miliona evra. Nije isključeno da je realna cifra, ipak, mnogo veća...

Uz Milorada Vučelića, od prvog dana mandata, bio je i ostao Miloš Vazura. Generalni direktor od 25. decembra 2014, kad je i zvanično uobličeno novo radno mesto u Partizanu, ispraća još jednog značajno pozicioniranog funkcionera. Očekujući ulazak u desetu godinu na mestu direktora, Vazura je prethodno ispatio Zorana Popovića, Ljubišu Tumbakovića, Vladimira Vuletića, uticajnog potpredsednika Vojislava Nedića, Ivicu Ilieva…

Poslednjih godina, fasadu krivaca za loš rad uprave i evidentno urušavanje Partizana, preuzimali su treneri. Na mestu predsednika, Milorad Vučelić ispratio je osmoricu. Odlazili su Marko Nikolić, Miroslav Đukić, Zoran Mirković, privremeni šef struke Žarko Lazetić, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, Ilija Stolica i Gordan Petrić.
Na "listi za odstrel" nalazi se i aktuelni šef struke - Igor Duljaj. Da li neko uopšte veruje da su Partizanov problem - treneri? Niko, verovatno ni doskorašnji predsednik. Pored Milorada Vučelića, od oktobra 2015, stoji još jedna funkcija - predsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Više simbolično mesto, godinama je predmet sporenja i obračuna unutar crno-bele porodice. Uz signal sa vrha - promena nije neophodna.

Do kada, to se već nijedna od zaraćenih strana ne pita. Kao i u slučaju FK Partizan...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati