Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

07. 05. 2023. 10:51 2

Ko neće u viši rang - leti u „beton ligu“

Fudbalski savez Srbije, od ove godine, neće imati milosti prema klubovima, spremnim da trguju sa plasmanom u viši rang. Nezainteresovanima za napredovanje preti izvacivanje u najniži rang. Bez izuzetka!

Srpska kuća fudbala, prošlog leta, usvojila je set sistemskih rešenja u naporima da anulira potencijalne trgovine, mimo sportskih terena.

Pravilnik o sistemu stalnih takmičenja, u članu 50 jasno predviđa:

„Ukoliko klub odustane pre početka takmičenja (pre odigravanja prve utakmice u sezoni), automatski prelazi u najniži rang na području registracionog fudbalskog saveza, čiji je član. Ovo pravilo primenjuje se i na klub, koji je na osnovu sportskog rezultata stekao pravo da se takmiči u višem rangu, a odustane od prelaska u viši rang.“

Pravilo je univerzalno i važiće u svim takmičarskim razredima – bez izuzetka.

Praktično, bilo kakva ideja o potencijalnog kupovini, ili prodaji mesta, u periodu između dve sezone sasečena je u korenu. Pravilo, od kojeg se očekuje da postavi temelje poštenijeg fudbala i vrati takmičarski rezultat na prvo mesto, imaće prve testove već od predstojećeg leta. I tu ne bi trebalo da bude dilema, bilo kakve trgovine „ispod žita“ neutralizovane su na „prvoj krivini“.

Neslavna praksa, poslednjih godina, postala je neizbežan dekor političkih i vanfudbalskih trgovina sportskim uspesima. Sklapanje liga, mimo fudbalskih terena, udarilo je i u temelje najpopularnijeg sporta. Tako je prošle godine, od takmičenja u Prvoj ligi odustalo Žarkovo. Klub iz beogradskog predgrađa prebačen je dva ranga niže. Od predstojećeg leta, slična odluka plaća se izbacivanjem u „beton ligu“. Selidba u najniži rang zadesila bi i svojevremeno BASK, beogradski Sinđelić, apatinsku Mladost...

Fudbalski savez Srbije, u prethodnom sazivu, učinio je niz dobrih pretpostavki za pošteno i regularno takmičenje. I zato zaslužuje maksimalne pohvale, idejni potpisnici novog pravila posebno!

Potencijalni trgovcima, ipak, ostavljen je prostor da fuzijama, doduše ograničenim na opštinski nivo, ili fiktivnim promenama adresa „prodaju“ rezultatske uspehe. Reč je o zakonskim rešenjima, daleko od moći FSS...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati