Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

13. 11. 2022. 16:59 0

Ko ide u Katar: Nema seksa van braka

Pred vama su pravila i preporuke koje važe za navijače koji će putovati za Katar na Svetsko prvenstvo u fudbalu, od 20. novembra do 18. decembra.

Zbog ograničenog smeštaja, od 1. novembra u Katar je dozvoljen ulazak samo onima koji imaju ulaznice za meč, u pratnji do tri gosta koji će morati da plate ulaz u zemlju od 500 katarskih rijala (140 evra) ako su stariji od 12 godina.

Nakon što su nabavili ili rezervisali smeštaj na zvaničnoj platformi organizatora ili negde drugde (ako ostaju duže od 24 sata), gledaoci su morali da se registruju onlajn kako bi dobili Haja (Hayya) karticu, koja služi kao viza, ulaznica za utakmicu i omogućava pristup javnom prevozu i hitnoj zdravstvenoj nezi u javnim bolnicama.

Konzumiranje alkohola je legalno za nemuslimane starije od 21 godine, ali je strogo regulisano. Zabranjeno je unošenje alkohola u zemlju, čak i onog kupljenog na "fri šopovima". Stanovnici Katara mogu nabaviti alkohol u namenskim prodavnicama, ali one nisu otvorene za strance. Gledaoci će moći da piju u većini međunarodnih hotela, gde pivo ili čaša vina koštaju oko 10 evra, a koktel više od 15 evra.

Pivnice će biti otvorene oko stadiona od tri sata do 30 minuta pre početka utakmica. Ponovo će se otvoriti sat vremena nakon poslednjeg zvižduka sudije na meču. U glavnoj navijačkoj zoni FIFA, konzumiranje alkohola biće moguće samo od 18.30. U drugim fan zonama (od kojih će se neke naplaćivati), pravila će se razlikovati.

I ambasada Srbije u Kataru je upozorila da je konzumiranje alkohola dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima, kao i da je konzumiranje alkohola na javnim površinama, parkovima i ulici strogo zabranjeno.

Droga je takođe ilegalna.

- Očekujte strogu sankciju (zatvor, novčanu kaznu, proterivanje) za posedovanje čak i malih količina - saopštila je ranije ambasada Velike Britanije.

Ambasada SAD je takođe preporučila navijačima da provere da li su lekovi koje koriste legalni, "posebno jaki stimulansi i lekovi protiv bolova", kao i da sa sobom imaju recept za te lekove.

Takođe se preporučuje da se ne uvozi svinjetina ili proizvodi koji se mogu "percipirati kao pornografija" (video zapisi, seksualne igračke).

Veo nije obavezan za žene. S druge strane, od svih se traži da se u javnosti oblače "skromno", pokrivajući se od ramena do kolena. U službenim zgradama se primenjuje ovo pravilo. U mestima koje posećuju iseljenici se to ne poštuje.

Pošto je seks van braka zabranjen, ambasada SAD je preporučila trudnicima da ponesu venčani list u slučaju da im je potrebna medicinska pomoć.

Uprkos zakonima koji kriminaliziju istopolne seksualne odnose, sajt Haja uverava da "ne postoje ograničenja" koja sprečavaju "nevenčane prijatelje različitog pola ili parove (uključujući i LGBTQ+) da ostanu u istoj prostoriji".

- Privatnost u Kataru se široko poštuje - napominje britanska ambasada, ali i upozorava, kao i organizatori, da se javno iskazivanje naklonosti, bez obzira na pol ili seksualnu orijentaciju, "može smatrati uvredljivim".

- Aktivnosti poput protesta, okupljanja velikih grupa, verskog prozelitizma ili zagovaranja ateizma i govora koji kritikuju katarsku vladu ili islam mogu biti krivično gonjeni - saopštila je američka ambasada.

FIFA ponavlja da su zastave duginih boja dobrodošle na stadionima, ali katarske vlasti pozivaju na oprez van stadiona.

Katar, koji očekuje velike gužve, preporučuje posetiocima da koriste javni prevoz koji je besplatan za vlasnike ulaznica. Metro (koji opslužuje pet od osam stadiona) biće otvoren od 6.00 do 3.00 svakog dana, osim petka, kada će početi da saobraća u 9.00. Autobuski saobraćaj će biti pojačan do stadiona, određenih smeštajnih jedinica i glavnih zona navijača. Taksi će takođe biti dostupan.

Na jednom od glavnih auto-puteva u Dohi, jedna traka će biti rezervisana za autobuse, taksi vozila, medicinska i službena vozila. Oni koji ga neovlašćeno koriste rizikuju kaznu od 500 katarskih rijala (140 evra).

Ambasada Srbije je saopštila i da se ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5.000 rijala i drugih procedura.

Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama će moći nesmetano da ulaze u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organizovan autobuski i taksi prevoz do Dohe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati