Fudbal

[ Izvor: sportske.net ]

12. 10. 2021. 14:16 1

Azerbejdžan nekad noćna mora, danas omiljeni rival

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru ulaze u samu završnicu, a u Grupi A i dalje vlada dilema ko će obezbediti direktan plasman, a ko će morati da traži novu šansu kroz baraž - Srbija ili Portugalija. Našem nacionalnom timu su ostale još dve utakmice do kraja takmičenja u grupi, duel sa Azerbejdžanom u utorak u Beogradu i meč odluke protiv Portugalije u gostima.

U ovom trenutku ''Orlovi'' zauzimaju prvo mesto u grupi sa 14 bodova, jednim više od Portugalije, ali i uz utakmicu više. Naime, Portugalcima su ostala još tri susreta u grupi, prvo u utorak protiv Luksemburga na domaćem terenu, a u novembru i gostovanje u Irskoj i pomenuti duel sa Srbijom.

Da bi naš tim mogao bezbrižno da čeka meč poslednjeg kola protiv Portugalije, neophodna je pobeda u utorak protiv Azerbejdžana u Beogradu, koja ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje. Objektivno, Srbija ima znatno kvalitetniji tim, a uz to ni Azerbejdžanci ne mogu da se pohvale nekom dobrom formom u ovom trenutku, s obzirom da su u subotu pretrpeli ubedljiv poraz od Irske na svom terenu, rezultatom 3:0. Posle tog poraza, Azerbejdžan je ostao "zakucan" za poslednje mesto na tabeli, sa samo jednim osvojenim bodom.

Srbija je u subotu trijumfovala u Luksemburgu sa 1:0, nešto teže nego što se očekivalo, a da i protiv Azerbejdžana ne bi bilo nekih sličnih problema, neophodno je ući u meč maksimalno angažovano i ujedno i Portugalcima poslati jasnu poruku da je tim Dragana Stojkovića Piksija spreman za odlazak na Mundijal i za pobedu narednog meseca protiv najvećeg rivala u grupi. Sada već možemo da kažemo da imamo i izvanrednu tradiciju protiv Azerbejdžana od kada Srbija nastupa kao samostalna država. Od 2006. godine sa njihovim nacionalnim timom smo se sastajali ukupno četiri puta i upisali četiri pobede. U kvalifikacijama za EURO 2008, Srbija je savladala Azerbejdžan sa 1:0 kod kuće i 6:1 u gostima. Novih susreta nije bilo sve do 2015, kada je Srbija trijumfovala sa 4:1 u prijateljskom meču, a najnoviji okršaj gledali smo u martu ove godine u okviru aktuelnih kvalifikacija za Mundijal, kada su Piksijevi ''Orlovi'' slavili rezultatom 2:1, golovima Aleksandra Mitrovića.

Ali, kada pogledamo u nešto dalju prošlost, i dalje nas ''proganjaju'' susreti sa Azerbejdžanom iz kvalifikacija za EURO 2004, kada je tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore (selektor Dejan Savićević) doživela dva ozbiljna ''šamara'' od Gurbana Gurbanova i drugova. Najpre su nas šokirali u Podgorici, februara 2003. godine, kada je SCG vodila sa 2:0 početkom drugog poluvremena, a onda je Gurban Gurbanov sa dva gola doneo veliki bod gostima.

To je bio samo uvod u ono što je usledilo tri meseca kasnije u Bakuu, kada nam je Branko Bošković doneo vođstvo u prvom poluvremenu, ali je onda usledio košmarni finiš meča. Najpre penal za domaće koji je u 87. minutu realizovao Gurbanov, a tri minuta kasnije Faruk Ismailov nas je dotukao svojim golom za konačnih 2:1 u korist Azerbejdžana. Iako je od tada prošlo već 18 godina, ovaj dvomeč i dalje treba da nam bude veliko upozorenje da Azerbejdžance nikada ne smemo da potcenimo. Uz ozbiljan pristup i veru u sopstvene mogućnosti, nova pobeda Srbije u utorak neće izostati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati