Fudbal

30. 05. 2021. 10:18 0

Kante - Atomska bomba u džepnom izdanju

Kaj Haverc je postigao gol odluke za evropsku titulu Čelsija, ali bez mnogo dilema laskavo priznanje MVP finala Lige šampiona pripalo je Ngolu Kanteu, 30-godišnjem veznom igraču i reprezentativcu Francuske.

Nekome je potreban ogroman buldožer da sruši kuću, a Čelsi i Francuska imaju u 168 santimetra visokom i 62 kilograma teškom momku poreklom iz Malija fudbalsku atomsku bombu u džepnom izdanju koja može da "uništi svakog neprijatelja". Ne postoji trenutno na svetu produktivniji zadnji vezni od njega. Trebalo li reći da od 2016. godine kada je stigao u Lester, svaku sezonu Premijer lige završi sa između 280 i 335 osvojenih lopti (dueli i presecanje pasa) u 38 mečeva.

Nije samo neprolazan u odbrani, on je kompletan igrač sa plućima ronioca na dah i brzinom sprintera. I naravno, na kraju svega ili bolje reći na početku svega - vrhunski je znalac sa loptom. Jedan ugledni trener i bivši igrač je o njemu rekao "Kante je najbolji "boks tu boks" igrač na svetu, briljantno čita igru, taktički je izvanredan, disciplinovan je kao pripadnik "foka", a nemilosrdan je poput Ramba". I najbolji je kad je najvažnije. U polufinalu je u oba meča protiv Reala bio igrač utakmice, het-trik kristalnih kugli zaokružio je u finalu.

Ne treba mnogo pričati o momku koji je stasavao u Bulonju, skrenuo pažnju na sebe u Kaenu, bio najkorisniji igrač u šampionskom timu Lestera (2015/16.), a potpunu snagi i moć pokazao i pokazuje u Čelsiju i selekciji Francuske, koju je izabrao pre Malija 2016. godine i sa kojom je 2018. postao i prvak sveta.

Kada je prelazio u Čelsi posle EURO 2016. za 32 miliona evra, prema informacijama "Fudbal liksa" nuđene su mu dve solucije: da manje novca dobije legalno kroz ugovor ili da dobije viđše novca a da mu jedan deo ide na račun jedne "ofšor" kompanije. Odgovor je bio "hoću manje novca i normalan ugovor".

Kao dete iz siromašne porodice izbeglica iz Malija odrastao je bez oca, uz majku i sestre (starija Nijama je umrla od srčanog udara za vreme SP u Rusiji). Povučen je, sramežljiv, vozi "Kuper mini" i strastven je ljubiotelj tenisa. Nadimak mu je "NG" (En-Dži), a navijači su šaljivo napravili sliku koja oslikava jendog od najboljih zadnjih veznih igrača na planeti.

Kada su mu roditelji davali ime po kralju "Ngolu Dijari" iz carstva "Bamana" verovatno nisu ni sanjali da će Ngolo jednog dana postati fudbalski car na svojoj poziciji...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati