Fudbal

Direktno.rs

24. 11. 2020. 06:27 0

SUNOVRAT NAŠEG FUDBALA Zašto je Kokeza oterao Muslina i Baneta (III DEO)

Odlazak Tomislava Karadžića je bio neminovan, ali dolazak Slaviše Kokeze, istaknutog člana vladajuće SNS stranke, čoveka bez fudbalskog pedigrea i iskustva, vlasnika više kompanija, nije ni mogao da donese ništa drugo do - fijaska i skandala.

Dok je pokojni sportski direktor Goran Bunjevčević vodio glavnu reč o stručnom delu bilo je i uspeha, jer je imenovan Slavoljub Muslin, uspešno je okončan ciklus kvalifikacija sa idealno najlakšim mogućim žrebom i bio je obezbeđen direktan plasman na Mundijal u Rusiji 2018. I onde kreće "Kokezianija", kako je to slikovito u intervjuu za Direktno.rs opisao Milojko Pantić.

Muslinu se prvo pripisalo da je tražio novac od menadžera da bi neki igrači igrali u nacionalnom timu, a istina je da je Muslin odbio pritisak iz Saveza da se određeni igrači zovu na takav način. Onda mu je nametnuta priča da ne želi Sergeja Milinkovića Savića u A timu, uz medijsku hajku selektor je smenjen i postavljen - početnik Mladen Krstajić, dotadašnji pomoćni trener selektora.

Ali, Kokeza se toliko uživeo u svoju ulogu predsednika FSS, da je poželeo da Savez vodi kao "Win-Win", "Tehnomaniju" i ostale firme koje poseduje. Zaigrao se do te mere da je tražio, kako je Muslin potvrdio, ali kao šalu, da zaigra za "orlove" u zvaničnom meču. Zaboga, on je tada igrao za Brodarac!

- Bio je dogovor da, ako nam ne trebaju bodovi protiv Gruzije, stavim Kokezu na klupu, ali ja sam to shvatio kao šalu. Nadam se da se i on šalio - potvrdio je Muslin informaciju.

Ako se šalio sa Muslinom, onda je bio mrtav ozbiljan kad se skinuo i poželeo da odradi trening sa "orlovima". Branislav Ivanović je takođe to okarakterisao kao šalu, pa mu je ta zbilja oduzela kapitensku traku, oterala ga posle Mundijala iz Saveza. Autokratija je bila sve izraženija kod Kokeze kako je jačala čizma vlasti i predsednika, njegovog prijatelja i ideala Aleksandra Vučića. Niko nije smeo ništa da kaže, pa ni Mladenu Krstajiću za sve greške u meču sa Švajcarskom. 

Luka Milivojević, Duško Tošić, Mijat Gaćinović sklonjeni su iz reprezentacije, Krstajić je podmetnuo pomoćnika Milana Obradovića da blati vezistu Kristal Palasa, pa je ovaj odgovorio saopštenjem i razotkrio stanje u ekipi na Mundijalu. Loši odnosi su "peglani" kroz Ligu nacija, ali neuspeh u kvalifikacijama za EURO spalili su očas Krstajićevu klupu na koju je seo Ljubiša Tumbaković.

Tumba je bio pravi čovek na pravom mestu u pogrešno vreme. Način na koji je napustio Crnu Goru pred duel sa samozvanim Kosovom, pa dolazak u Savez gde vlada anarhija jednog čovekla i jedne partije nije mogao da dovede do hepienda. Debakl u Ukrajini je bio prava slika ne kvaliteta igrača ili selektora, već sveukupno FSS. Svih njih zajedno u jednoj lažnoj harmoniji uz lažne osmehe, a duboko podeljena u frakcije "mi" i "oni".

Sve je to kulminiralo odlaskom Nemanje Matića iz selekcije, a bljesak u Norveškoj bio je samo odsjaj ugašene zvezde koja se naziva "ovaj saziv FS Srbije". I opet je pred Škotsku sve puklo zbog para, neko je znao, a neko nije za "premije nad premijama", za "raspodelu koja nema logike". Kao da se neko u Savezu spremao da zbriše na zadnja vrata, ali sa još malo para, jer je odlučeno, usmeno, da se podeli umesto 25 odsto, čak 50 odsto nagrade UEFA za plasman na EURO (9,4 miliona evra).

Kokezu je skupo koštala i odluka da premira bespravno sve igrače sa po 25.000 evra za pobedu nad Norveškom, a tek da kondicionom treneru Andriji Milutinoviću sleduje 300.000 evra nagrade, tri puta više nego bilo kom igraču, potpuno ga je razotkrila u pokušaju pražnjenja kase.

- Svi smo odgovorni - rekao je posle neuspeha na penal ruletu Kokeza.

Zaratili su kapiteni Dušan Tadić i Aleksandar Kolarov, pukla je bruka. A, kakav je haos na Terazijama govore i različite izjave selektora Tumbakovića i direktora Vladimira Matijaševića oko Kolarova.

- Kolarov je dao reč Konteu i nije hteo da je pogazi kad je video da nije fit. Naši lekari su rekli da može da igra, ali je on dao reč - pričao je Matijašević, a Tumbaković je rekao dva sata kasnije - Kolarov nije mogao da igra. Da je postojao promil šanse da igra - on bi igrao. Ja mu verujem da nije mogao da igra, on je 15 godina reprezentativac Srbije.

Novac, sujeta, nesloga, a u poslednje četiri godine i anarhija i nestručnost su uglavnom simptomi koje ranije Jugoslavija, a kao naslednik i Srbija nikako da izleči. Fudbalski savez Srbije mora da pretrpi čistilište, da ode kompletna garnitura i dođe neko ko zna materiju, ko će postojeći sistem strukturalizovati i u tome dovesti adekvatne stručnjake koji će otpočeti ozdravljenje nacionalne kuće fudbala.

Skupština je zakazana za 20. decembar i tada će doći do promena jer će Kokezu prijatelj Vučić "kazniti" za neuspehe kao i ostalu "bratiju" - prebacivanjem na neko bolje i mirnije mesto. Kokezu na mesto direktora izgradnje Nacionalnog stadiona. 

KRAJ

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati