Fudbal

Direktno.rs

13. 11. 2020. 05:50 27

KAKVA DRŽAVA, TAKAV FUDBAL Kokeza mora da ide! Za ovo nam ne treba Nacionalni stadion?

Srbija ni posle 20 godina neće igrati na Evropkom prvenstvu. Nije ni zaslužila, Škotska je bila bolja, i iz Beograda ide na Evro. A pošto je na ovim prostorima fudbal oduvek bio ogledalo stanja u državi, otuda se drugačiji ishod nije ni očekivao. Tuga, čemer i jad.

I sve dok se politika meša, a Aleksandar Vučić povlači konce, tako će nam biti. Odvede nas Slavoljub Muslin na Mundijal, pa bude smenjen, postavi se na njegovo mesto poslušnik i obožavalac lika i dela predsednika Srbije Mladen Krstajić - pa doživi krah. Na kraju se šansa da Ljubiši Tumbakoviću - i završimo debaklom!

I šta sad? Ništa, Slaviša Kokeza mora da ode, Tumbaković takođe, a Nacionalni stadion? On nikom nije potreban u razorenoj i opustošenoj SNS Srbiji. Za njega bi, kako je najavio, Vučić izdvojio 250 miliona evra naših para! A bolnice koje propadaju, vrtići koji se ne grade, škole takođe, lečenje decu SMS-om...?

Sada nas čekaju tektonske promene u srpskom fudbalu, kako Direktno saznaje, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i Milija Babović su glavni kandidati za mesto predsednika FS Srbije, dok se  Kokeza sa čelne funkcije pomera na mesto direktora izgradnje Nacionalnog stadiona. 

I te promene će doći sa vrha, Vučić želi da istera sve što je zamislio u srpskom fudbalu a za to mu je potreban sposobniji od Kokeze. Zato je najbliži odluci da se na čelo fudbala vrati Terzića. Terzić 2005. i ovaj 2020. su "dva sveta različita", ne treba sumnjati da će izmenjati izgled Saveza, saradnike, programe "kao da ništa pre njega nije postojalo"... Može se očekivati da umesto sportskog direktora Vladimira Matijaševića postavi saradnika iz Zvezde Mitra Mrkelu, koji zna šta je Savez i pogotovo kako treba da se radi sa mlađim kategorijama. 

Milija Babović, naš biznismen i fudbalska mecena je ona druga crno-bela strana. Vučić i o njemu razmišlja kao privrednika velikih poslovnih sposobnosti, jer se zna kako je uzdigao prvo "Vitro grup", pa poslednjih desetak godina "Viktorija grupu". Bitnije, doneo bi  balans na realciji između Zvezde i Partizana, ali i sprečio revanšizam "grobara" prema Vučiću.

Slaviša Kokeza je u Srbiji i po srpskim merilima uspešan biznismen i veoma slab predsednik FS Srbije. Voleti fudbal, znati da ga igraš je nedovoljno u slučaju Kokeze. Da Srbija nije zemlja kakva jeste, Kokeza bi i dalje radio svoj posao sa elektronikom, a igrao bi rekreativno za Brodarac. Ipak, Vučić ne odustaje od izgradnje Nacionalnog stadiona, a kad se gradi potreban je rukovodilac od poverenja.

Siniša Mali je u međuvremenu porastao pa će Kokeza, kao najpoverljiviji Vučićev čovek sa "konja na magarca" ako merimo funkcije predsednika FS Srbije i Direktora izgradnje stadiona. Ali, što se mora nije teško, projekat od 250 do 300 miliona evra mora da iskontroliše i kanališe "pravi" čovek. A, Slaviša je "bizminsmen", razume se u tu problematiku i bio je u ovom periodu na mnogo velelepnih stadiona.

Crvena zvezda, kao Vučićeva ljubav ostaće u rukama zvezdaša ako se Terzić pomeri na Terazije. Marko Pantelić jeste predsednik FS Beograda, potpredsednik FSS, član komisije UEFA, ali Zvezda je Zvezda. Priliku da se u voljenom klubu i uz armiju navijača napravi i nešto više, Pantelić neće odbiti, a uz to trener mu je kum Dejan Stanković. Da li će Deki uskočiti u fotelju sportskog direktora, a ekipu dati nekom drugom treneru?

I neće Vučić ostaviti klub tek tako Panteli i Dekiju, poslaće im kao ispomoć predsednika grada Beograda Nikolu Nikodijevića. Na kojoj poziciji ostaje da se vidi, ali s obzirom na to da je on ekonomista verovatno će na mesto generalnog direktora. Privatizacija Zvezde, kao i Partizana, naravno da ne dolazi u obzir, ali će Vlada pomoći "večitima" ulažući po 25 miliona evra u rekonstrukciju stadiona u Ljujtice Bogdana i Humskoj.

Partizan je takođe zreo za promene. Kako se glasno priča, Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan, polako preuzima primat u celokupnom Sportskom društvu zahvaljujući političkom uticaju u SNS, tako da se sprema promene na čelu. Milorad Vučelić, Miloš Vazura se bore za ostanak, ali su im šanse sve manje, eliminacija iz Evrope je odsekla jednu nogaru na fotelji. Aleksandar Stanojević se vratio u Humsku jer su mu obećali promene, povratak Saše Ilića na mesto sportskog direktora a možda i Predraga Mijatovića na mestu predsednika.

Vučić reformiše srpski fudbal na način na koji reformiše i Vladu. Ljudi su isti samo na drugim pozicijama, a pita se i onako - samo on. I loše nam ide...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati