Fudbal

Sašo Ilijoski

16. 07. 2020. 13:55 0

FS Srbije u epizodi "Horor sezona 2020/21"!

Odbor za Hitna pitanja Fudbalskog Saveza Srbije u poslednjem broju lista "Fudbal" od 14. jula objavio je Sistem takmičenja u svim ligama za sezonu 2020/21. koja će biti upisana u istoriji i Ginisovoj knjizi rekorda. I to kao horor godina u kojoj će zbog vraćanja na stari sistem u sezoni 2021/22. u većini liga u niži rang ispadati i do 40 odsto ekipa!

U najtežoj godini za planetu koja se bori da zauzda pandemiju covid-19, u alarmantnoj situaciji u zemlji gde je pandemija izmakla kontroli ovoj vlasti i Kriznom štabu, FS Srbije na čijem čelu sedi Slaviša Kokeza je doneo najrizičniju odluku - da proširi sve lige zbog fer-pleja prema klubovima, da niko (ili malo ko) ispada. Ali, s obzirom da sve mora da se vrati na staro, predstojeća sezona 2020/21. biće "najbrutalnija" u istoriji jer će iz svake lige ispadati nikad viđen broj klubova: Iz Superlige šest, iz Prve lige osam, iz četiri Srpske lige iz svake ponaosob od 5-6 pa više u zavisnosti ko ispada i da li će pobednici kroz baraž uži u viši rang! Suma sumarum, iz šest najkvalitetnijih liga ispašće najmanje 37 klubova, što je nezabeležno.

Pa gde je tu fer-plej? Reći će mnogi, "pa nije bilo fer-pleja ni kada su proširene lige, kada niko nije ispadao, a ulazilo se na prazna mesta po dogovoru i željama". Tačno je i to. A, zna se i adresa na koju bi trebalo da se žale. Niko ozbiljan u Ervopi, a niko ni u bivšoj SFRJ nije hteo da ispunjava ničije želje, da rizikuje i dovodi svoj kredibilitet, kao krovne organizacije u pitanju. Holanđani i Belgijanci su prekinuli sezone, doneli odluke kakve su doneli, ali nisu pravili ustupke iako se tamo gubi nesrazmerno veći novac nego u Srbiji. I to u svemu.

Ali, FSS se kockao i doneo odluku koja je imala i vansportske konotacije, a sa posledicama koje ćemo tek videti i osetiti. Daj Bože da se sve lige završe, da ne bude istupanja zbog glomaznosti, nemogućnosti da se reše finansije.

Sistemi takmičenja u ligama za 2020/21:

SUPERLIGA će imati 20 klubova, igraće se dvokružno 38 kola, ako u plasmanu dve ekipe budu imale isti broj bodova odlučuje prvo međusobni skor, pa gol razlika... Na kraju ispada šest ekipa jer se liga za sezonu 2021/22. vraća na 16 klubova, a iz Prve lige Srbije ulaze dve najbolje plasirane ekipe.

PRVA LIGA SRBIJE će imati 18 klubova, igraće se dvokružno 34 kola, ako u plasmanu dve ekipe budu imale isti broj bodova odlučuje prvo međusobni skor, pa gol razlika...U Superligu ulaze dve najbolej ekipe, iz PLS ispada osam ekipa jer se liga vraća na 16 klubova, a u PLS ulaze dve najuspešnija tima iz baraža pobednika četiri grupe Trećih liga, što se prvi put dešava.

TREĆA LIGA ZAPAD će imati 18 klubova, igraće se dvokružno 34 kola, pobednik ide u baraž, liga se za sezonu 2021/22. vraća na 16 klubova. Ispada pet ekipa i još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige "Srbija" a pripadaju teritoriji "zapad", odnosno šest najslabije plasiranih klubova i još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige Srbije, ukoliko prvak Srpske lige "Zapad" kroz "baraž" ne obezbedi ulazak u Prvu ligu Srbija. U ligu za sezonu 2021/22. ulazi četiri pobednika zonskih liga.

TREĆA LIGA ISTOK će imati 20 klubova, igraće se dvokružno 38 kola, pobednik ide u baraž, liga se za sezonu 2021/22. vraća na 16 klubova.Iz lige ispada sedam najslabije plasiranih klubova i još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige Srbije, a pripadaju teritoriji Srpske lige "Istok", odnosno osam najslabije plasiranih klubova i još onoliko klubova kpliko se vrati iz Prve lige Srbije, ukoliko prvak Srpske lige "Istok" kroz baraž ne obezbedi ulazak u Prvu ligu Srbije. U ligu za sezonu 2021/22. ulaze četiri pobednika zonskih liga.

TREĆA LIGA VOJVODINE će imati 20 klubova, igraće se dvokružno 38 kola, pobednik ide u baraž, liga se za sezonu 2021/22. vraća na 16 klubova. Iz lige ispada šest najslabije plasiranih klubova i još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige Srije, odnosno sedam najslabije plasiranih klubova ukoliko prvak Srpske lige "Vojvodina" kroz "baraž" ne obezbedi ulazak u Prvu ligu Srbije i još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige Srbije. U ligu za sezonu 2021/22. ulazi tri pobednika zonskih liga.

TREĆA LIGA BEOGRAD će imati 20 klubova, igraće se dvokružno 38 kola, pobednik ide u baraž, liga se za sezonu 2021/22. vraća na 16 klubova. Iz lige ispada pet najslabije plasiranih klubova ili šest ukoliko prvoplasirani klub ne pređe u Prvu ligu Srbije. U ligu ulazi dva najbolja kluba iz Zonske lige.

S jedne strane zebnja Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, uvođenje vanrednih mera na dnevnom niovu, s druge mega fudbal u režiji FS Srbije sa mnogo putovanja, troškova u besparici...

Nestvarna slika, a niko da digne glas. I u stilu Zorana Kesića pita Odbor za Hitna pitanja FSS koji je opet prekršio Statut jer odluku o takmičenju donosi Izvršni odbor FSS - ŠTA URADISTE, BRE?

Sastav liga 2020/21.

Superliga 20 - ispada 6

Prva liga Srbije 18 - ispada 8

Srpska liga Istok 20 - ispada 7+?

Srpska liga Vojvodina 20 - ispada 6 ili 7+?

Srpska liga Beograd 20 - ispada 5 ili 6+?

Srpska liga Zapad 18 - ispada 5 ili 6+?

Omladinska liga Srbije 20 - ispada 6 klubova

Kadetska liga Srbije 20 - ispada 6 klubova.

Sastav liga 2021/22.

Superliga 16

Prva liga Srbije - 16

Srpska liga Istok - 16

Srpska liga Vojvodina - 16

Srpska liga Beograd - 16

Srpska liga Zapad - 16

Omladinska liga Srbije - 16

Kadetska liga Srbije - 16

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati