Fudbal

Milan Zarić

19. 01. 2020. 15:18 1

ANKETA Ko ima najviše navijača, a ko je iznenađenje

Fudbalski klub Crvena zvezda ima najviše navijača u Srbiji. Tako je već godinama, a ta slika se nije promenila ni danas. Tome u prilog i anketa koja je sprovedena na našem portalu, Direktno.rs.

U anketi koja je trajala sedam dana, čitaoci su mogli da odaberu između Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, niškog Radničkog, Čukaričkog, Napretka, Rada, OFK Beograda, TSC iz Bačke Topole i ostalih klubova. Najviše glasova dobio je klub iz Ljutice Bogdana.

Crveno-beli su osvojili 51 odsto, čak 20 procenata više od najvećeg rivala Partizana. Da li je ovaj odnos realan, kao i kakva je situacija bila pre deceniju ili dve, za naš portal je analizirao Zoran Avramović, direktor marketinga Sportskog društva Crvena zvezda.

- Svojevremeno je 2002. ili 2003. godine rađena studija o tome ko ima veći broj navijača, Crvena zvezda ili Partizan, i mislim da je tada odnos bio čak i veći. Tada je Zvezda imala duplo više navijača. Evidentno je da taj trend i dalje vlada, neke stvari se menjaju, ali je uspeh taj koji najviše određuje kome će se navijači privoleti. Kako su crveno-beli u poslednje vreme imali zapažene rezultate, budući da su dva puta zaredom igrali u Ligi šampiona, jasno je da su na taj način pridobili još više publike. Dakle, odnos 51:31 u korist Crvene zvezde je realan - istakao je Avramović za Direktno.rs.

Upravo su ti uspesi i tri godine zaredom igranja u grupnoj fazi evropskih takmičenja (dve Lige šampiona i jedna Lige Evrope) možda i doprineli da se i neodlučni opredele i da odaberu stranu.

- Kao što rekoh, uspesi su ono što privlači navijače, pa nema dileme da je Zvezda odličnim rezultatima u poslednje tri godine dobila određen broj mlađim pristalica. Jer, broj navijača raste, mlađi se poistovećuju sa uspesima, pa su stali uz crveno-bele posle ulaska u Ligu šampiona, obezbeđivanja evropske jeseni, pobede protiv Liverpula... Zvezda je bila u stanju da ponavlja rezultate, a kada to kažem, radi se o 75 godina ponavljanja. Primera radi, Zvezda je devedesetih godina prošlog veka, posle onih silnih uspeha i evropskih trofeja, bila 10. ili 11. na rang listi, a sada je ponovo u eliti. Velika je stvar što je imala priliku da igra sa Napolijem, Pari Sen Žermenom, Liverpulom, Bajernom i Totenhemom, što je svakako doprinelo i daljem rastu broja navijača.

Za naše klubove je izuzetno bitno da zadrže lojalnost navijača, jer se sve više njih, pogotovo mlađe populacije, positovećuje sa uspesima evropskih klubova, pa se ne libi da jasno istakne kako navija za Real Madrid, Liverpul, Barselonu, Mančester junajted ili Bajern.

- Sada je to još veći posao za naše klubove, pošto su sve te inostrane ekipe mnogo dostupnije mlađima nego što je to bio slučaj ranije. Jer, sada imaju priliku da non-stop prate njihove mečeve, da prate aktivnosti omiljenih fudbalera na društvenim mrežama, te je stoga i obaveza srpskih klubova da se bore za lojalnost navijača. To mogu da urade samo uspesima i iskorakom u Evropi, što se već pokazalo kao delotvorno, budući da su na tim evropskim mečevima tribine na našim stadionima bile krcate. Navijači su svakako jedan od stubova kluba, i naše ekipe moraju da se bore za njihovu lojalnost, bilo da se radi o onima koji se nalaze na tribinama ili kraj malog ekrana. Na kraju, sve je to jedan veliki proces - jasan je Avramović.

Na kraju, recimo i da je iznenađenje TSC iz Bačke Topole, klub koji se ove sezone vinuo u vrh Superlige, a prema kojem očigledno ljudi i ljubitelji fudbala gaje simpatije. Što su oni rezultatima, igrama, ali i strvaranjem imidža napravili za kratko vreme u fudbalskoj eliti Srbije.

Koliko procenata navijača imaju naši klubovi?

Crvena zvezda 51 odsto
Partizan 31,7
TSC 4,8
Radnički Niš 2,7
Vojvodina 2
OFK Beograd 1,8
Napredak 1,5
Čukarički 1,3
Rad 0,7
Ostali 2,6

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati