Politika

Direktno.rs

13. 09. 2024. 21:45 3

Jovanović: Besmislica da se ne može proglasiti okupacija KiM

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović ocenio je večeras da je "besmislica je ono što je izjavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je nemoguće proglasiti okupaciju sopstvene teritorije s obzirom da se time priznaje da ta teritorija više ne pripada nama".

On je, gostujući u "Dnevniku" televizije "Nova S" posegnuo za odrednicom Haške konvencije od 1907. godine prema kojoj se okupacija
definiše kao prisustvo tuđe vojske na određenoj teritoriji, a to je, po njemu, danas faktičko stanje na terenu.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, lider Novog DSS-a smatra da se NATO i KFOR mogu proglasiti okupacionim vojskama.

- Uostalom, i SPC i SRS su se nekada zalagali za proglašenje okupacije - podsetio je Jovanović.

- Besmislica je ono što je večeras izjavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je nemoguće proglasiti okupaciju sopstvene teritorije s obzirom da se time priznaje da ta teritorija više ne pripada nama - ocenio je Jovanović komentarišući nastup šefa države na konferenciji za novinare povodom uvođenja novih državnih mera u vezi sa trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

- Iskreno, ja taj njegov nastup ne bih ni gledao zato što je meni od januara 2023. godine jasno da je ova vlast prihvatanjem francusko-nemačkog predloga prihvatila inplicitno priznanje nezavisnosti Kosova - naveo je lider Novog DSS-a i dodao da je od predsednika Srbije viđena "neverovatna nedoslednost uz pojavne oblike istorijskog poraza i pojmovne oblike kraha katastrofalne politike".

Osvrćući se na trenutnu poziciju Srbije, on je naglasio da već 15 godina govori da je nemoguće voditi politiku "i Kosovo i Evropa".

- Ta politika koštala nas je postepene predaje suvereniteta na Kosovu i Metohiji - smatra Jovanović i dodaje da Srbiju i srpski narod "ako se opredele za Zapad očekuje proces unitarizacije Bosne i Hercegovine".

- Ne znam kakav će biti izbor građana. Oni mogu da kažu da su se umorili i ne mogu više, ali treba shvatiti da je u pitanju opstanak srpskog naroda - poručio je prvi čovek Novog DSS-a.

Kada je u pitanju delovanje opozicije u sklopu rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja, Jovanović je napomenuo da je kompletna parlamentarna opozicija zakazivanje sednice Narodne Skupštine povodom ovog problema.

- Treba nam akt o kome ćemo se izjasniti na toj sednici - objasnio je Jovanović i zaključio da ne očekuje da će se parlamentarna većina osvrtati na taj akt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati