Politika

Direktno.rs

28. 03. 2023. 15:30 29

Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".

Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu odgovarajući na pitanje grčke novinarke zašto se za poslenjih 20 godina ništa nije promenilo na putu Zapadnog Balkana ka EU, rekao da taj put ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj Uniji.

- Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom. Takođe, ono što smo, čini mi se uvek sa radošću prihvatali, su reforme, ponosni na reformu pravosuđa koju sprovodimo od januara prošle godine i nadamo se u maju Evropska komisija to da prikaže u izveštaju. Imamo još mnogo toga da uradimo u razvoju demokratije, ljudskih prava i sloboda, ali znam neke zemlje EU koje u tome nisu ispred nas, naprotiv - rekao je Vučić.

On je istakao da evropski put Srbije zavisi i od raznih blokova i ineresa u samoj EU.

Osvrnuo se na to da je "Srbija optuživana da jedva čeka da po Putinovom nalogu remeti odnose u regionu", a "kad se pokazalo da je to laž, niko nije rekao izvini".

Dodao je da Srbija čini 50 odsto ekonomija Zapadnog Balkana i da će ta razlika biti veća, a da pored toga, Srbija smatra da svojim ozbiljnim pristupom evropskim pitanjima uz poštovanje povelja UN, može da pomogne.

- Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo - uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili, usudiću se da kažem, nečiji potpis -rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Ipak, kako je dodao, brine ga situacija u svetu, ona koju je Noam Čomski okarakterisao kao da "ni sa kim racionalno ne može da se razgovara o rešenju problema", ali da je, kako je naveo, "on mali lider male zemlje", te se nada da će "velikani i velikaši" znati bolje da procene i reše situaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati