Politika

[ Izvor: Mediji ]

28. 02. 2023. 15:47 16

"Usmena saglasnost na evropski predlog je protivustavna"

Advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića saopštila je da je usmena saglasnost na dokument koji podrazumeva "dobrosusedske odnose" sa Kosovom i druge stvari koje se navode u evropskom predlogu "protivpravan, protivustavan i nezakonit akt".

Saopštenje prenosimo u celini:

- Zakletva predsednika države "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo…" nije samo pitanje poverenja u moralne kvalitete onoga koji polaže zakletvu već ima i pravni značaj u čuvanju državne teritorije.

Ako lice pod ovom zakletvom, predstavljajući Srbiju, daje usmenu saglasnost na pisani dokument, kojom usmeno prihvata obavezu, želju i nameru da sa delom teritorije Srbije – Kosovom i Metohijom: razvija tzv. "dobrosusedske" odnose, prizna nacionalne simbole, uvažava nezavisnost i teritorijalni integritet, da uz razmenu stalne misije ne sprečava članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, sve uz angažman da se na tom delu Srbije ipak "formalizuje" status Srpske pravoslavne crkve, onda iz ugla domaćeg prava postoji jasna situacija – to je protivpravan, protivustavan i nezakonit akt od strane lica koje nema ovlašćenja za zastupanje i preduzimanje punovažnih pravnih poslova u ime Srbije već samo za predstavljanje Srbije.
Međutim, na terenu međunarodnog prava u određenim činjeničnim i pravno-političkim okolnostima, ovakvi neovlašćeni i protivustavni akti, reči, postupci, saglasnosti ili prihvatanja, mogu proizvoditi pravne posledice i obaveze za jednu državu, bez obzira da li se radi o jednostranim garancijama, odricanjima i prihvatanjima, razmeni beležaka, o sporazuma ili ugovoru, bilo potpisanom ili ne.

Ipak, okolnost da međunarodno pravo spečifičnu pravnu težinu ovakvom nelegitimnom izražavanju volje ili namere, daje uglavnom u odnosima između država, a ne u odnosima između države i dela njene Ustavom određene teritorije, nameće nužnu obavezu nadležnim državnim institucijama Republike Srbije da se one, upravo radi diskreditacije drugačijih pravnih tumačenja i otklanjanja sumnji, snažno javno odrede prema takvom činu i svedu ga na nepodoban pokušaj, posebno Vlada Srbije a i Skupština Srbije koja je jedino ovlašćena da se bavi pitanjem granica Srbije u skladu sa Ustavom.
Ni predstavnici ni zastupnici Srbije, čak i kada zloupotrebljavaju javno poverenje, ne smeju ništa obećati na delu teritorije svoje zemlje osim onog što je Ustav predvideo - zaključio je Tomanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati