Politika

[ Izvor: Kosovo onlajn ]

26. 02. 2023. 17:46 9

Zapadni lideri pisali Kurtiju: Očekujemo formiranje ZSO

Predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni istakli su u pismu upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da očekuju implementaciju svih postignutih sporazuma sa Srbijom, uključujući i formiranje Zajednice srspkih opština, objavila je Gazeta ekspres.

Makron, Šolc i Meloni su naveli da su uvereni da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga "od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova".

Oni su pozdravili izjave Kurtija u vezi sa evropskim predlogom i njegovu spremnost da prihvati predlog osnovnog sporazuma, prenosi Kosovo onlajn.

Dodali su da smatraju da je sada potrebno hitno odlučiti o putu dalje u cilju zaključivanja tog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta koji je dogovoren.

- Evropski savet je u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i pozvao Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom - navedeno je u pismu.

Dodaje se da predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati taj politički pristup, "osiguravajući da se i Osnovni sporazum i preostale obaveze iz dijaloga adresiraju na adekvatan način i bez odlaganja".

Makron, Šolc i Meloni su naveli da se raduju što će se o svemu tome razgovarati na sastanku u Briselu u ponedeljak.

- Računamo da ćete konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je to od velikog značaja za opšte dobrobiti vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje - navedeno je u pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati