Politika

[ Izvor: Kossev Portal ]

23. 01. 2023. 10:50 2

"Vučić na temi Kosova došao na vlast, na toj temi će i pasti"

Vučić je na temu Kosova došao na vlast, a na temi Kosova će i pasti. Sada su stvari „izašle na čistac“, svi politički i društveni akteri moraće da se opredele - da li su „za Vučića i izdaju Kosova“, ili protiv toga - oglasio se predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, nakon Vučićevih razgovora sa „velikom petorkom“, a uoči sednice Vlade Srbije i večerašnjeg obraćanja.

Nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice da se Beograd i Priština fokusiraju na francusko-nemački, tj. evropski predlog, predsednik Srbije sastao se u petak sa izaslanicima SAD i EU, kao i trojicom savetnika iz Francuske, Nemačke i Italije.

- Spremni smo da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju - kazao je Vučić nakon susreta, bez iznošenja drugih detalja o svojim rezervisanostima i po kom pitanju.

Vučić će, međutim, danas u 11.00 prisustvovati sednici Vlade Srbije, a za večeras u 20.00 časova najavljuje svoje obraćanje javnosti o svim temama i problemima, među kojima su Kosovo, ali i „izbori koji su pred nama“.

Najnovija dešavanja u sklopu dijaloga pratile su objave predstavnika vlasti u kojima su se uz fotografije vukova kačile poruke podrške srpskom predsedniku. Sa druge strane, eksplodirale su prozivke Vučićevih neistomišljenika, sa jednom rečju u centru - izdaja.

To je stav i predsednika pokreta Oslobođenje, Mlađana Đorđevića koji je „oštro“ kritikovao Vučića zbog njegovog stava – da prihvati plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić se još jednom „pokazao kao slab i ponizan pregovarač“ koji, kako navodi Đorđević, ne ume da brani interese Srbije.

- Vučić je poklekao i prihvatio ilegalnu separatističku državu posle kratkog sastanka sa nekoliko ambasadora koji su mu malo pripretili - smatra lider Oslobođenja.

On je podvukao da je status Kosova i Metohije definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, te kaže da nikakav pritisak ambasadora, niti referendumi koji se sada pominju, to ne mogu da promene.

- Priča o referendumu je samo bacanje prašine u oči građanima Srbije i davanje podrške Vučićevoj politici - smatra Đorđević.

Đorđević podcrtava da je prihvatanje evropskog plana „izdaja“, „kršenje domaćeg i međunarodnog prava“ i „gaženje srpskog ustava i srpske istorije“.

On poziva sve „rodoljubive organizacije“, Srpsku pravoslavnu crkvu, akademsku zajednicu, kao i patriote širom Srbije i srpske dijaspore da se tome odupru.

Predsednik Oslobođenja tvrdi i da je ovaj pokret upozoravao javnost na to da Vučić ide ka „puzećem priznanju nezavisnosti Kosova“

- To je bilo jasno kada je prethodnih godina elektroenergetski sistem u pokrajini predat Prištini i kada je prihvaćen sporazum oko registarskih tablica.

To se, dodaje Đorđević, posebno odnosi na opozicione stranke, koje sada „glume iznenađenje i zatečenost“, te nemaju nikakav odgovor na „veleizdaju“.

- I građanska i takozvana patriotska opozicija ne shvataju da je Vučić na temu Kosova došao na vlast, a na temi Kosova će i pasti. Pravo je pitanje zašto opozicija sada mlako reaguje? To neka ocene građani.

On zaključuje da su stvari sada „izašle na čistac“ i da će svi politički i društveni akteri morati da se opredele „da li su za Vučića i izdaju Kosova, ili su protiv“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati