Politika

Direktno.rs

23. 11. 2022. 14:27 3

Stefanović: Usklađivanje spoljne politike sa EU u Skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine Borko Stefanović danas je predstavio predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

- Predlog sam podneo u skupštinskom Odboru za spoljne poslove čiji sam predsednik, a podneću istu rezoliciju i na odlučivanje i debatu na plenarnu sednicu Skupštine - istakao je Stefanović i dodao da je Rezoluciju najavio odmah po konstituisanju Skupštine, kao i da smatra da rasprava na ovu temu, od vitalnog značaja za budućnost Srbije, može da se odvija samo u Narodnoj skupštini.

- Stranka slobode i pravde i ja lično smatramo da Srbija kao država kandidat za članstvo u EU mora hitno uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU, jer je to nas ekonomski, politički i državni interes. Preko 300.000 ljudi danas u Srbiji radi u kompanijama koje dolaze iz zemalja EU, preko 10.000 domaćih preduzeća izvozi u zemlje EU, sa zemljama EU obavljamo preko 60% spoljno trgovinske razmene - rekao je Stefanović i dodao:

- Ovo su činjenice i one potpuno jasno ukazuju da mi pripadamo tom delu sveta i da bi bilo kakvo usporavanje ekonomskih aktivnosti sa zemljama EU značilo katastrofu za našu ekonomiju, radna mesta i životni standard koji je već ugrožen ogromnim porastom cena osnovnih životnih namirnica. A rizikujemo upravo to, rizikujemo ekonomsku izolaciju zemlje - objasnio je Stefanović motive za podnošenje Rezolucije.

- Srbija je danas jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja nije uvela neku vrstu mera prema Rusiji nakon što je ona napala Ukrajinu. Nemamo luksuz da ostanemo sami na pogrešnoj strani istorije, jer bi na taj način otežali i svoju poziciju u borbi za Kosovo i Metohiju - naveo je on i podsetio da su sve vlade od 2000. godine do danas proevropske vlade i da su sve Narodne skupštine bile proevropske.

- Deklarativno takav je slučaj i sa ovom skupštinskom većinom i vladom - dodao je Stefanović i zaključio:

- Rasprava o predlogu Rezolucije i njen ishod će dokazati da li većina zaista želi da nastavi evropski put ili je nakon dugogodišnjeg zastoja odlučila da odustane od članstva u EU. Ukoliko je to njihova odluka moraju da je jasno kažu narodu i ponude alternativu pri čemu sam uveren da je nemoguće da se razvijamo i živimo dobro ako nismo u saglasju sa zemljama sa kojima delimo kontinent na kome živimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati