Politika

Direktno.rs

08. 10. 2022. 10:46 130

Vučić: Nude nam - Srbija u EU, Kosovo u UN

Aleksandar Vučić rekao je da stigao novi predlog za završetak pregovora sa Prištinom, te da iza njega stoje Francuska i Nemačka. Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da računa na ubrzano članstvo u EU ukoliko ne bude blokirala članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Predsednik Srbije je govorio o uticaju geopolitičke situacije na situaciju na Kosovu, rekavši da naša pozicija postaje sve komplikovanija.

- Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova, na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN. Oni misli da na taj način rešavaju unutarevropske probleme, a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimiru Putinu i Ruskoj Federacije, koji mogu da se pozivaju na taj presedan - naveo je on.

Vučić je rekao da suštinski menja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i da je na stolu dve najjače evropske sile Nemačke i Francuske.

- Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno. A da li možemo da prihvatimo, nisam siguran. Reći ću vam šta su svakako naše crvene linije, ali nisam siguran da će to nekome da se dopadne. Ići će se u dva kolesaka, jedan je taj koji ne menja arhitekturu, a on se uglavnom odnosi na sve moguće albanske zahteve. Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi i dalje nismo uspeli na ozbiljan način da postavimo pitanje Zajednice srpskih opština na dnevni red. Svaki put bi pokušali da nas umire time što bi rekli da će to biti sledeći put. A svakog sledećeg puta bi iskrsla nova kriza koju bi Albanci izazvali uz podršku Kvinte.

Dodao je rekao da ne želi da ulazi u detalje predloga Francuske i Nemačke, ali da je suština da Srbija dopusti ulaza Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN.

- Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Srbije je… Ja moram to da vam kažem, moramo da razgovaramo. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posledice. Jer cela ideja je da, ovako ili onako, bez našeg priznanja. 

Rekao je da u ovom trenutku Srbija ima osam nota o povlačenju priznjanja Kosova, ali je istakao da se očekuje početak procesa prijema Kosova u Savet Evrope.

- Ono što nas čeka je da 2. ili 3. novembra počne procedura o prijemu Kosova u Savet Evrope. Čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i na njegovo mesto dođe litvanski član, i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo uđe u Savet Evrope, ne bi li se izvršio dodatni pritisak na Srbiju - dodao je Vučić.

Cilj je, kako je rekao, da na kraju Beograd dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu.

- U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, i dok sam predsednik neće postojati volja za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN - poručio je on.

O sankcijama Rusiji 

Vučić je rekao i da će, bez obzira šta mislili o politici EU po pitanju Kosova i Metohije, Srbija i njena vlada morati da nastave da rade na mnogo reformi na svom evropskom putu u okviru vladavine prave, na brojnim infrastrukturnim projektima i usklađivanju viznih režima.

- Ono što za nas predstavlja problem, a nosi sve klastere sva poglavlja jeste situacija na Kosovom i Metohijom i jeste usklađivanje naše sa spoljnom politikom EU - naglasio je Vučić.

Rekao je da se unutrar vlasti u Beogradu na dnevnom nivou razgovara o usklađivanju sa spoljnom politikom EU, i da naravno da postoje različiti stavovi, ali da nikada neće izaći pred javnostako nemaju u potpunosti jedinstven stav.

- Mi mislimo da smo svoju politiku postavili dobro, ali se okolnosti, naravno menjaju. I dalje smatramo da nije fer da svi imaju odnos prem Srbiji kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. Voleli bismo da više razumeju našu poziciju. Mi ćemo se rukovoditi interesima Republike Srbije. Nikome ništa ne dugujemo. Oni kojima nismo uveli sankcije 230 dana, nama su uveli za tri dana bez da ih je iko pritiskao - podsetio je Vučić.

Kazao je i da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji ne samo zbog povoljne cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti UN, već zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i "poštovanja sebe, i elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sankcije nama radile".

Rekao je da jeon nešto oprezniji prema promeni politike ili dnevnom reagovanju, ali da Beograd neće bežati od teških odluka, ako vidi da ne može dalje.

Dodao je ipak da Srbija u ovom trenutku ne ugrožava svoje interese time što čuva svoju poziciju.

Vojsci 20 odsto svega iz namenske industrije

Vučić je najavio i milionske investicije u modernizaciju Vojske Srbije i fabrika u namenskoj industriji. Dodao je i da je kao vrhovni komandant potpisao naredbu da sve naše fabrike u namenskoj industriji 20 odsto svega što proizvedu moraju da ostave Republici Srbiji i njenoj vojsci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 130

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati