Politika

Direktno.rs

29. 09. 2022. 12:00 24

"Odbor za kulturu hitno da zaseda zbog intervjua u Informeru"

Poslanička grupa "Ujedinjeni" - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA podnela je danas predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i obrazovanje Siniši Kovačeviću inicijativu sa predlogom zaključka o najoštrijoj osudi postupka objavljivanja intervjua višestruko osuđivanog silovatelja Igora Miloševića u novinskom listu "Informer", uz molbu za hitno sazivanje sednice Odbora ovim povodom.

Smatrajući da je obaveza ovog Odbora i da svojim stavovima "aktivno učestvuje u svim aktuelnim događanjima u području kulture i informisanja, vršeći svoju predstavničku i kontrolnu funkciju", narodna poslanica dr Danijela Grujić predložila je zauzimanje čvrstog kritičkog stava prema postupku "Informera", finansijski podržanom i od Republike i od lokalnih samouprava, ističući da je "Informer" omogućio javnu promociju krivično gonjenog ponašanja sa elementima podsticanja diskriminacije i nasilja u društvu suprotno zakonu, posebno protiv zabrane govora mržnje.

Tako je javnost, kako je navela, u proteklim danima još jednom dodatno uznemirena nakon prvobitnog objavljivanja vesti da je višestruki povratnik Igor Milošević pušten na slobodu nakon odsluženja dugogodišnje zatvorske kazne zbog silovanja.

Predlažući ovakvo zauzimanje stava Poslanička grupa "Ujedinjeni" zahteva da nadležni državni organi preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom i sankcionišu ovaj po društvo izrazito štetan postupak "Informera".

- O mogućim negativnim posledicama ovakvog neetičnog postupanja "Informera" dužni smo da u skupštinskom odboru razmišljamo u otklonu od uskopartijskih shvatanja, dakle, sa pozicije dobrobiti šireg društva, vodeći računa o opasnostima njegovog daljeg vrednosnog urušavanja. Direktne posledice su ugrožavanje ljudskih prava sekundarnom viktimizacijom žrtava silovanja, stvaranje pritiska u javnosti na žrtve nasilja da odustanu od prijave nasilja nadležnim organima, jer se u javnosti promovišu krivci i ohrabrivanje pojedinaca da prihvate negativne modele ponašanja - upozorila je dr Danijela Grujić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati